Hospodářská komora žádá pro firmy adresné kompenzace, chce vytvoření "FITkarty"

Hospodářská komora požaduje po vládě nikoliv plošné, ale adresné kompenzace podnikům, které zasáhla opatření proti šíření koronaviru. Jde zejména o prodloužení programů Antivirus do přijetí kurzarbeitu, zvážení odkladu třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb (EET), opětovné spuštění programu Covid nájemné či obnovení moratoria pro odklad splátek úvěrů. Novinářům to dnes řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora vyzvala vládu, aby s novými mimořádnými opatřeními proti šíření koronaviru obnovila programy podpory, které by zabránily výraznému propouštění zaměstnanců. Rovněž chce, aby pomoc směřovala výhradně do těch oborů, které vláda preventivně uzavřela nebo případně ještě uzavře, jako jsou divadla, kina nebo sportoviště, nebo kde výrazně omezuje možnost podnikat a pracovat, jako v případě omezení otevírací doby stravovacích zařízení.

"Věříme, že podnikatelé v obchodních centrech potřebují přispět na fixní náklady, proto navrhujeme obnovu Covid nájemného. Možná za upravených podmínek, než tomu bylo v první úspěšné vlně tohoto programu," doplnil předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček.

"Na rozdíl od jarních měsíců je nyní velmi důležité, aby stát podporoval jen ty sektory, které jsou nejvíce omezené ve svém podnikání. Jakákoliv plošná opatření by v tuto chvíli byla neefektivní a pro stát také výrazně nákladná," uvedl Dlouhý.

Hospodářská komora rovněž navrhuje spuštění speciálních kompenzačních programů Covid Sportoviště, Covid Eventy a dále programy pro pohostinství a hotelnictví.

Například v případě programu Covid Sportoviště by šlo o nástroj, který by podle metrů čtverečních a lokality nebo na základě fakturace provozovatelům umožnil čerpat příspěvek na úhradu fixních nákladů. Program by byl zaměřen na tělocvičny, hřiště, kluziště, kurty, ringy, herny bowlingu nebo kulečníku, tréninková zařízení, vnitřní prostory venkovních sportovišť, posiloven a fitness center, plavecké a koupelové bazény, dále wellness zařízení včetně saun, solárií a solných jeskyní.

Pro restart sektor také navrhuje vytvoření 'FITkarty' na vstupy na sportoviště, na kterou by mohli přispívat zaměstnavatelé i zaměstnanci a zdravotní pojišťovny. Vzniknout by tak mohla evidence pohybových aktivit občanů a jejich následné zohlednění v rámci systému zdravotního nebo životního pojištění. Náklady zaměstnavatelů do karty by byly daňově uznatelné.

Hospodářská komora také apeluje na obce, města a kraje, aby po vzoru zahraničních měst podpořily spotřebu občanů, například vouchery. Vládu také vyzvala k tomu, aby zajistila pro podnikatele 'komunikačního' partnera, který bude podnikatelům upřesňovat vládou přijatá nařízení.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.
Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Více souvisejících

hospodářská komora Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) firmy Vláda ČR Ekonomika

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy