Hotovost na ústupu. Většina Čechů v obchodech platí kartou, mobilem nebo hodinkami

Tři čtvrtiny Čechů upřednostňují při nákupech bezhotovostní platby. Dostupnost bezhotovostního placení pak považuje naprostá většina za dobrou, ukázal průzkum společnosti NMS Market Research pro Raiffeisenbank, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Podle průzkumu Češi využívají bezhotovostní placení i u drobných transakcí do 200 korun.

Průzkum ukázal, že 30 procent dotázaných v obchodech platí výhradně bezhotovostně, dalších 46 procent většinou využívá bezhotovostní platby. Nejčastěji využívanou metodou platby jsou platební karty, průzkum ale ukázal i na využívání plateb mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami.

Dostupnost bezhotovostního placení hodnotí Češi jako dobrou, 94 procent dotázaných uvedlo, že takto nemají problém platit na všech nebo většině míst. Dvě třetiny Čechů využívají bezhotovostní platby i u částek nižších než 200 korun, 27 procent dotázaných i při platbách do 50 korun. Sedm procent účastníků průzkumu využívá platební karty pouze v případě, že celková cena nákupu přesáhne 1000 korun.

Průzkum ukázal i na rostoucí oblibu bezhotovostního placení na internetu, kde platbu pomocí karty nebo platební brány využívá zhruba polovina Čechů. Pro 24 procent je preferovaná platba na dobírku, což podle autorů průzkumu může souviset s obavami ze zneužití karty. Tyto obavy vyjadřují především členové nízkopříjmových domácností do 20.000 korun a osoby se základním vzděláním. Lidé ve věku do 35 let naopak strach ze zneužití své platební karty nemají.

Průzkum se uskutečnil v červnu 2022 na reprezentativním vzorku 1007 respondentů ve věku 18 až 65 let.

Související

Více souvisejících

Obchody platební karty

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy