Kontroly ČOI: Téměř třetina prodejců alkoholu a tabáku porušila předpisy

Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila ve druhém čtvrtletí porušení předpisů téměř u třetiny kontrolovaných prodejců alkoholu a tabáku. Obchodníci nejčastěji neseznámili zákazníky s cenou výrobků. Někteří ale také porušili zákaz prodeje alkoholu mladistvým. Inspekce uložila od dubna do konce června 295 pokut za téměř šest milionů korun.

Inspektoři ČOI provedli 957 kontrol, porušení předpisů zjistili při 294 z nich. Patnáctkrát pak prodejci porušili zákon o ochraně zdraví. V deseti případech například neumístili v obchodě viditelný text o zákazu prodeje alkoholu lidem mladším 18 let, případně nebyl tento text podle předpisů. Třikrát obchodníci alkohol mladistvým prodali.

Jeden z prodejců také porušil zákon o spotřebních daních, když prodal cigarety za vyšší cenu, než byla uvedena na tabákové nálepce.

"Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy ČOI uložila zákaz prodeje na 311 kusů výrobků v celkové hodnotě 15.770,30 Kč a zákaz používání na 30 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům," dodal mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi Obchody Alkohol cigarety pokuty Ekonomika

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 34 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy