Koronakrize: Polovina menších firem bude muset snižovat náklady, ukázal průzkum

Polovina malých a středních podniků bude muset při opětovném ekonomickém útlumu sáhnout ke snižování nákladů. Nejčastěji se chystají omezit provozní náklady, hned poté přichází na řadu snižování nákladů na zaměstnance. Každá osmá firma se obává, že další restrikce nepřežije. Vyplývá to ze zářijového průzkumu společnosti Lidya mezi 330 podnikateli.

Jarní nouzový stav v ČR velmi citelně zasáhl ekonomiku a řada malých a středních podniků se dostala do problémů. "Zavření obchodů i zastavení sektoru služeb znamenalo likvidační výpadek příjmů pro tisíce firem i živnostníků," uvedl šéf české pobočky společnosti Lidya Libor Vaníček.

Počet přerušených živností za tři čtvrtletí podle dat Bisnode přesáhl 74.000. Podnikání pozastavilo o 35 procent více osob než ve stejném období loňského roku a o 55 procent více než v roce 2018.

Další plošné utlumení ekonomiky neustojí podle průzkumu 12 procent firem a svou činnost budou muset ukončit. Mnohem hůře své vyhlídky přitom hodnotí firmy v Praze a na Moravě, které při dalším omezování skončí v 17 procentech případů.

"Výzkum se dělal v době, kdy již byla opětovně zavedena povinnost nosit ve vnitřních prostorách roušky a je jasné, že aktuálně vyhlášené restrikce omezují dostupnost řady služeb ještě více. Se stoupajícím počtem pozitivně testovaných navíc stoupají obavy spotřebitelů využívat i ty služby, které využívat ještě lze," upozornil Vaníček. Nejistá budoucnost také podle něj omezuje nákupy zbytných produktů.

Zcela bez problémů ekonomická omezení zvládne 34 procent malých a středních podniků, polovina ale pro svou záchranu bude muset přistoupit k nějakým omezením. Řadě firem bude stačit omezit náklady, aniž by omezily zaměstnanost. Pětina musí sáhnout do personální oblasti, což s sebou přinese další ekonomické potíže. Snížení nákladů na zaměstnance vidí Vaníček jako funkční řešení spíše pro firmy mimo Prahu, a to ve 22 procentech, zatímco pražské firmy by ho využily ve 14 procentech případů.

Podle průzkumu budou ale jen čtyři procenta malých a středních podniků řešit situaci půjčkou. "Banky deklarují zpřísněná kritéria pro poskytování půjček, řada firem se tak obává, že by žádostí o úvěr jen ztrácela drahocenný čas. Existuje ale řada jiných možností, jak překlenout kritické období. Nebankovní instituce jsou v poskytování peněz flexibilnější," dodal Vaníček.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Ekonomika živnostníci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy