Letiště Praha letos nevyplatí státu dividendu, hodlá investovat

Letiště Praha letos kvůli dopadům pandemie koronaviru nevyplatí státu dividendu za loňský rok. V rozhovoru pro dnešní vydání Lidových novin (LN) to řekl šéf firmy Václav Řehoř. Letiště na konci léta využije úvěr, z úvěrového rámce v řádu miliard korun bude v první fázi čerpat jednu miliardu. Peníze použije na provoz i na úhradu investic, uvedl také Řehoř. Nahradit na letišti leteckou společnost Smartwings, pokud by padla, by podle něj asi nebyl problém.

Loni stát od ziskového Letiště Praha vybral za předchozí rok dividendu 1,66 miliardy korun, o rok dřív 350 milionů a v roce 2017 to bylo 2,5 miliardy korun. Letos se za loňský rok dividenda vyplácet nebude. "Byla to první věc, kterou jsme si s ministryní financí po začátku krize řekli. Shodli jsme se, že zásah do provozu letiště byl příliš velký," řekl Řehoř.

Letiště v květnu propustilo 450 zaměstnanců, jak dříve avizovalo. Dalších 700 pracovníků s vysokou odborností, kteří nyní nejsou plně vytížení, si chce firma udržet, protože příští rok předpokládá odbavení deseti milionů cestujících. Po květnovém meziročním poklesu počtu pasažérů o 99,5 procenta na zhruba 8000 má letiště v červnu podle Řehoře nižší desítky tisíc cestujících. Za červenec čeká 170.000 a za srpen 300.000 pasažérů. Loni letiště odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících, na tuto úroveň se chce podle Řehoře dostat do tří let.

Letiště si podle svého šéfa po sedmi letech růstu udělalo peněžní zásobu na investice a provoz a splatilo všechny dluhy. Během zastavení leteckého provozu za koronavirové krize snížilo náklady a pozastavilo krátkodobé investice, například opravu některých pojezdových drah nebo letadlových stání. Z investic, na které chce firma využít plánovaný úvěr, jmenoval Řehoř úpravu třídírny zavazadel. "To je naše největší současná investice - asi za 1,4 miliardy. Pracujeme také na čističce odpadních vod," doplnil.

Aerolinky Smartwings jsou podle Řehoře významným obchodním partnerem letiště, loni měly na počtu cestujících podíl 30 procent. Letectví v Evropě je velmi otevřené, řekl. "Jakmile máme volný slot, nemůžeme odmítnout nikoho, kdo by sem chtěl létat. Takže nahradit Smartwings by asi nebyl problém," podotkl. Myslí si ale, že by konec Smartwings pro pražské letiště nebyl dobrý, aby se kvůli vyjednávání s dopravci zachovalo jejich poměrné rozdělení, dodal.

Ze 4200 zaměstnanců Letiště Praha měli dosud jen čtyři nemoc covid-19, podle Řehoře to byly izolované případy. "Nikdo z nich se nedostal do kontaktu s cestujícími," řekl. Do karantény firma poslala desítky pracovníků.

Související

Více souvisejících

Letiště Václava Havla Praha Smartwings dividendy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy