Letiště Praha si udrželo rating se stabilním výhledem, navzdory koronavirové krizi

Letiště Praha si i přes koronavirovou krizi a výrazné utlumení leteckého provozu udrželo v hodnocení ratingové agentury Moody’s stupeň úvěrové spolehlivosti Aa3 se stabilním výhledem. Finanční pozici firmy agentura ohodnotila jako odolnou i vůči nejistým provozním vyhlídkám. Dnes o tom informovalo Letiště Praha, agentura hodnocení volně neprezentuje.

Stupeň Aa3 je hodnocen v rámci obecného investičního pásma jako velmi kvalitní. Stejný rating byl loni udělen České republice, pro letiště jde tak o nejvyšší hodnocení, jaké lze v ČR získat.

Renomovaná agentura @MoodysInvSvc udělila opět celé skupině Letiště Praha #rating úvěrové spolehlivosti na úrovni Aa3 se stabilním výhledem. Vysoký rating jsme udrželi i navzdory stávajícímu bezprecedentnímu dopadu krize na cestovní ruch. ✈#aktualitaLP #pragueairport pic.twitter.com/QrV9vLWVTV

— Prague Airport (@PragueAirport) June 25, 2020

"Rozhodnutí agentury Moody’s je dalším potvrzením odpovědného hospodaření Letiště Praha," uvedl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř. Poznamenal, že letiště si v předchozích letech vytvořilo díky příznivým hospodářským výsledkům a odpovědnému přístupu rezervy pro možnost krize, kterou letiště očekávalo v následujících letech v rámci klasického ekonomického cyklu.

"Jedině proto jsme schopni pokrýt stávající bezprecedentní útlum v letecké dopravě ze svých vlastních finančních zdrojů přibližně do konce léta. Poté budeme čerpat úvěr, který máme možnost získat jako důvěryhodný partner za velmi výhodných podmínek," podotkl Řehoř.

Agentura Moody's podle letiště ve svém hodnocení zohlednila především pozici Letiště Praha jako vlastníka Letiště Václava Havla Praha, které je zároveň jediným mezinárodním letištěm v oblasti české metropole a také hlavní mezinárodní branou do České republiky. Dalšími faktory k hodnocení mělo být nastavení letištních poplatků, silná finanční pozice společnosti a strategická role vlastníka kritické infrastruktury. Letiště podle agentury těží také ze spolehlivé likvidity.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splacení úvěru. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím je i více pravděpodobné, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Pražské letiště se v současnosti kvůli koronavirové krizi potýká s obřím poklesem provozu. Během dubna a května zaznamenalo propad počtu odbavených cestujících o více než 99,5 procenta. V následujících týdnech by ovšem měl provoz postupně růst. Letišti má nyní na léto potvrzeny od dopravců lety do více než 70 destinací.

Související

Více souvisejících

Letiště Václava Havla Praha Moody´s ratingy od agentur Ekonomika

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy