Lockdown restaurací pociťuje Madeta. Ztráty za výrobky pro gastro trh jsou 1,2 milionu denně.

Největší česká mlékárna Madeta čeká kvůli novým koronavirovým omezením pokles tržeb o víc než 25 procent. Ztráty za výrobky pro gastro trh jsou již nyní 1,2 milionu korun denně. Vládní opatření ovlivňují i export. Firma také odložila investice do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově.

Mlékárna ale čeká, že stejně jako při jarní koronavirové krizi stoupne prodej balených plátkových sýrů. ČTK to dnes řekla mluvčí Madety Marta Faktorová.

Mlékárna s 1500 zaměstnanci předpokládá, že u gastro výrobků určených do jídelen, restaurací či hotelů, bude měsíční propad zhruba 1200 tun. Jsou to litrové smetany, gastro tvarohy, kilogramové pytle strouhaného sýra, pětikilová balení pomazánkového másla nebo mléko ve dvanáctilitrových baleních. U porcovaného zboží, zejména plátkových sýrů, zatím firma skokové nárůsty neeviduje, čeká je ale v příštích týdnech.

Koronavirová omezení ovlivňují i export. "Ve vývozu se nejvíc projevuje omezení jednotlivých států, jako jsou země Arabského poloostrova. Teď vydala prohlášení i Čína, že ze závodů, ve kterých bylo pozitivní testování na covid-19, není možné dovážet. A samozřejmě nás situace omezuje v souvislosti s nástupem lidí na ošetřování člena rodiny nebo karantény," řekla Faktorová.

Ošetřovné (OČR) se teď v Madetě týká asi 30 pracovníků. "Některé zaměstnankyně už ale avizují, že budou muset na OČR nastoupit, protože distanční výuka dětí nefunguje, jak by měla, a výuku dětí v kombinaci s prací nezvládají. Co se týče karantén a pozitivně testovaných, evidujeme zhruba 45 případů, z toho pozitivních je jedna třetina," uvedla mluvčí.

Hlavní letošní investice za 750 milionů Kč, díky níž začne Madeta od prosince vyrábět v nové sýrárně v Plané nad Lužnicí, pokračuje. Musela ale odložit přípravné práce do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově.

Za dezinfekce, roušky či gumové rukavice dosud mlékárna zaplatila přes dva miliony korun. Stejně jako na jaře pořídila zaměstnancům vitaminové balíčky za 320.000 Kč. "A teď chceme také financovat očkování proti chřipce pro rizikové a stěžejní pracovníky," uvedla mluvčí.

Loni měla Madeta podle předběžných výsledků obrat 5,6 miliardy korun a zisk po zdanění 208 milionů. V roce 2018 byly konsolidované tržby 5,56 miliardy Kč a konsolidovaný zisk po zdanění 179,8 milionu.

Madeta exportuje kolem pětiny produkce. Má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zpracuje denně 900.000 litrů mléka, z toho 380.000 v Plané. Má 170 dodavatelů, nabízí přes 250 druhů výrobků.

Související

Mléko

Stát vypsal tendr na sušené mléko, chce za něj dát 155 milionů korun

Stát vypsal tendr na dodání, skladování a ochraňování 900 tun odtučněného a 900 tun plnotučného sušeného mléka. Dnes o tom informovala Správa státních hmotných rezerv (SSHR) na svém webu. Zakázky jsou rozděleny na menší po 150 tunách. Přepokládaná cena by měla být 65,88 milionu korun za odtučněné a 88,56 milionu korun za plnotučné mléko.

Více souvisejících

Madeta Restaurace Ekonomika české budějovice

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy