Loni bylo 522.312 plátců DPH, meziročně o 1,2 procent více

Ke konci loňského roku bylo v ČR registrováno 522.312 plátců DPH, což je meziročně o 6065, tedy o 1,2 procenta více. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company. Nejvíc plátců podniká v oblasti velkoobchodu, stravování, výstavby budov a silniční nákladní dopravy.

"V ČR je registrováno více než 2,8 milionu podnikatelských subjektů, DPH však platí zhruba 18 procent z nich," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. S ohledem na krizi způsobenou pandemií covid-19 je nárůst podle ní mírně pozitivní zprávou. Zákonnou povinnost odvádět DPH má každý podnikatelský subjekt, který za předchozích 12 měsíců dosáhl obratu jeden milion korun.

V absolutních hodnotách jsou mezi 522.312 plátci DPH nejvíc zastoupeny společnosti s ručením omezeným (235.070) a živnostníci (215.178). S výrazným odstupem následují zemědělci a akciové společnosti.

Největší podíl plátců DPH v rámci podnikatelské základny je mezi akciovými společnostmi (54 procent) a společnostmi s ručením omezeným (48 procent). Následují zemědělští podnikatelé (39 procent) a fyzické osoby podnikající podle jiných zákonů než živnostenského zákona a zákona o zemědělství nezapsaní v obchodním rejstříku (26 procent).

Mezi 522.312 plátci DPH je zastoupeno celkem 924 oborů podnikání. "Nicméně jen desítka z nich představuje třetinu plátců DPH," upozornila Štěpánová. Nejvíc jich podniká ve zprostředkování velkoobchodu (26.186), stravování (25.995), výstavbě budov (22.472) a silniční nákladní dopravě (21.581).

Související

Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (25.1.2020)

Obchody slíbily, že snížení DPH se promítne do cen potravin, tvrdí ministři

Zástupci osmi významných obchodních řetězců se během dnešního jednání na ministerstvu zemědělství setkali s premiérem Petrem Fialou z ODS. Během schůzky ujistili představitele vlády, že plánované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) bude mít vliv na pokles cen potravin a že budou klást ještě větší důraz na kvalitu potravin. 

Více souvisejících

DPH Daně

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 53 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy