Malé podniky vítají uvolnění restrikcí, upozorňují na nejasnosti

Asociace malých a středních podniků vítá vládní plán rozvolňování restriktivních opatření, která mají zabránit šíření koronaviru, i když to není požadovaný výhled na minimálně tři měsíce dopředu, jako je tomu v okolních zemích. ČTK to řekla prezidentka asociace Eva Svobodová. V harmonogramu je podle ní řada nejasností. Žádá také prodloužení podpory podnikatelů.

Vláda v úterý představila plán pro otevírání obchodů a dalších zařízení a provozoven uzavřených kvůli novému typu koronaviru. Rozdělila ho do pěti etap od nejbližšího pondělí 20. dubna do pondělí 8. června. Nejprve by měli otevřít řemeslníci, farmářské trhy a autobazary, postupně by se měly každý týden a později po 14 dnech přidávat další obchody či akce. V poslední vlně by mohly otevřít například všechny provozovny v nákupních centrech.

"Každá informace, která definuje termín možného otevření provozu, je v tuto chvíli velmi pozitivní. Každý má tak možnost plánovat a připravovat se na opětovný rozjezd svého podnikání," uvedla Svobodová.

Přesto je podle ní třeba brát termíny jako orientační. "Již nyní máme řadu dotazů od podnikatelů vyplývající z nejasností, do které skupiny vlastně spadají, viz veřejné bazény, saunová a wellness centra, zda do skupiny 'provozovny' nebo 'regenerační a rekondiční služby'," upozornila.

Firmy netrpělivě očekávají k tomuto plánu i podrobné hygienické podmínky, které budou muset jednotlivé provozy splňovat a na které se budou muset připravit. Současně je podle ní jasné, že všechny dosavadní podpory směřující do konce dubna budou muset být aktualizovány a prodlouženy. Zmínila v této souvislosti podporu 25.000 Kč pro živnostníky a program Antivirus, tedy tzv. kurzarbeit.

Antivirus bude podle ní zcela jistě potřeba až do prosince, neboť se očekává druhá vlna žadatelů o podporu, a to z řad výrobních a exportních firem, kde dobíhají staré zakázky, ale nejsou nové. Tyto výrobní a obchodní firmy, ale i zdravotnictví se potýkají s nedostatkem personálu po odjezdu zahraničních pracovníků a také kvůli zavřeným školám a rodičům, kteří zůstávají doma s dětmi.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé firmy Vláda ČR Ekonomika živnostníci Asociace malých a středních podniků a živnostníků Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy