Miliardář Kellner kupuje Novu, PPF podepsala smlouvu o úplném převzetí CME

Skupina PPF prostřednictvím dceřiných společností podepsala dohodu se společností Central European Media Enterprises (CME) o jejím plném převzetí. PPF to dnes sdělila ČTK. Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí.

CME provozuje televizní stanice v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku a v ČR, kde vlastní například TV Nova.

CME v souvislosti s touto transakcí svolá mimořádnou valnou hromadu za účelem schválení navrhované fúze. Také bude vyžádán souhlas Evropské komise a příslušných národních regulátorů. Schvalovací proces potrvá několik měsíců, což znamená, že podpis dohody je pouze prvním krokem PPF k převzetí CME.

Hodnota transakce se podle informací ČTK odhaduje na 2,1 miliardy USD (přibližně 48,4 miliardy Kč).

"Nákupem CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování," uvedl majoritní akcionář PPF Petr Kellner.

CME je jednou z předních mediálních a zábavních společností střední a východní Evropy. Vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů, a oslovuje 45 milionů diváků. Trend spojování tvorby mediálního obsahu a zábavy s jeho distribucí prostřednictvím telekomunikačních sítí je už několik let patrný jak v Evropě, tak v USA.

Jako poradci PPF pro strukturované financování této akvizice působí BNP Paribas a Société Générale. Financování transakce v hodnotě 1,15 miliardy eur zajišťují banky BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale a UniCredit.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti, až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva více než 45 miliard eur (1,16 bilionu Kč).

Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Související

PPF

Jak se mění PPF? Kellnerová stojí v čele tři roky, teď veřejně promluvila

Po tragické smrti nejbohatšího Čecha a hlavního vlastníka obchodního impéria PPF Petra Kellnera na Aljašce před téměř třemi lety málokdo znal jeho manželku. Nicméně situace se od té doby změnila a Renáta Kellnerová se nyní prakticky stala synonymem pro PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jak si představuje fungování podniku, ale také jak se zaměření skupiny posunulo směrem k Západu.

Více souvisejících

ppf group CME Petr Kellner TV Nova Ekonomika

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy