Ministerstvo průmyslu podpoří elektromobily, na dotacích rozdá 50 milionů

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásí na začátku prosince dotační výzvu na podporu elektromobilů. Podnikům chce rozdělit 50 milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí Štěpánka Filipová. Žádosti o dotace bude MPO přijímat do 6. ledna. Podnikatelé a firmy budou moci žádat o podporu na pořízení elektrických osobních aut, motocyklů, mikrobusů a nákladních vozů do 12 tun.

Na pořízení osobních elektromobilů bude příspěvek 30 procent pro malé firmy, 25 procent pro střední a 20 procent pro velké firmy. Při nákupu vozidel ostatních kategorií bude podpora 40 procent pro malé, 35 pro střední a 30 procent pro velké podniky.

Prodej nových elektromobilů letos do října stoupl o 22 procent na rekordních 649 aut. Nejvíce elektromobilů prodává Nissan, Hyundai, Tesla a Volkswagen. Příští rok do statistik výrazně promluví Škoda, která plánuje prodat v Česku nejméně 3200 aut na elektrický pohon, z toho 2500 vozů bude elektrické Citigo iV a zhruba 700 aut bude Superb iV.

Premiér Andrej Babiš (ANO) letos v březnu řekl, že stát neuvažuje o podpoře na nákup elektromobilů pro fyzické osoby. Bude pokračovat ve vypsaných programech pro podnikatele a úřady, uvedl premiér. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v říjnu řekl, že se očekává, že v roce 2030 bude jezdit v Česku 250.000 elektromobilů.

Související

Více souvisejících

ministerstvo průmyslu dotace elektromobily auto

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy