Místní příslušnost by exekutorovi přinesla šest milionů, tvrdí analýza. Komora oponuje

Po diskutovaném zavedení místní příslušnosti exekutorů nebo povinných záloh na náklady exekuce, které ve středu projedná příslušný sněmovní podvýbor, by každý exekutor získal jistý příjem téměř šest milionů Kč ročně bez ohledu na výsledky a kvalitu práce. Vyplývá to z analýzy pro Českou asociaci věřitelů. Podle Exekutorské komory ale rozbor obsahuje značný počet chybných tvrzení.

Změny v exekucích by podle analýzy ekonoma Lukáše Kovandy snížily motivaci exekutorů a zhoršily platební morálku dlužníků, což by dopadlo na ekonomiku soukromého sektoru i na udržitelnost veřejných financí. Naopak Exekutorská komora místní příslušnost podporuje. Tvrdí, že by odstranila z exekucí tvrdý byznys a exekutoři by se díky tomu mohli soustředit na podstatu své práce. Předpokládá se podle komory snížení administrativní zátěže, a tím pádem zlevnění řízení.

Loni bylo v Česku podle údajů Exekutorské komory zahájeno 507.000 exekučních řízení. Vládní návrh na zavedení povinné zálohy na náklady exekuce by podle Kovandovy analýzy zvýšilo jistou část příjmu exekutorů se v souhrnu o 1,4 miliardy korun za rok. Spolu se zavedením místní příslušnosti, jak prosazuje část poslanců v čele s Piráty, by podle rozboru získal každý exekutor šest milionů Kč ročně.

Vládní návrh změn v exekucích komora kritizuje jako nepřehledný a matoucí pro účastníky řízení i jako složitý pro exekutory a soudy. Domnívá se, že schválení novely by exekuce prodloužilo a dlužníci by nakonec zaplatili více. Naopak vláda se postavila proti poslaneckému návrhu na zavedení teritoriality exekutorů, mohla by podle ní celkově ohrozit vymáhání pohledávek.

Martin Maisner z představenstva České advokátní komory poukázal na to, že věřitel si nyní exekutora vybírá podle předchozích zkušeností, efektivity vymáhání a kvality poskytovaných služeb. "Zavedení teritoriality toto právo oprávněného vylučuje, čímž by zanikla soutěž mezi exekutory, kteří by ztratili jakoukoli motivaci k efektivnějšímu vymáhání," míní.

Podle Marka Ambrože z České spořitelny by věřitelé byli v případě zavedení místní příslušnosti spolupracovat i s exekutory, s nimiž ji v minulosti rozvázali, protože nebyli spokojeni s výsledky jejich práce.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce Exekutorská komora zákony

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy