Na seznam nespolehlivých plátců DPH bylo zařazeno zhruba 32.000 firem a podnikatelů

Na seznam nespolehlivých plátců daně z přidané hodnoty (DPH) bylo v Česku zařazeno zhruba 32.000 firem a podnikatelů, někteří již několikrát. V samotném květnu přibylo přes 400 nespolehlivých plátců. Zhruba 17.500 nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze, přičemž pětina z nich sídlí pouze na deseti adresách.

V Brně na pěti adresách sídlí více než třetina všech nespolehlivých plátců DPH, kteří mají sídlo v Brně. Jde o 1262 firem z více než 3500. Vyplývá to z analýzy CRIF, o které společnost informovala v tiskové zprávě.

Z analýz dále vyplývá, že zařazení firem do registru nespolehlivých plátců DPH pro většinu z nich znamená konec podnikání. "Ze všech firem a podnikatelů ze seznamu nespolehlivých plátců DPH se k řádnému podnikání dokázalo vrátit necelých 1200, tedy necelá čtyři procenta," uvádí analýza.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

V případě nejrizikovějších adres, na kterých sídlí firmy zařazené na seznam nespolehlivých plátců, jde o tzv. virtuální adresy. Na nich firmy sice sídlí, ale fyzicky tam nikdo z firem není přítomen. Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má nebo mělo sídlo v pražské Rybné ulici. Ta je největší a nejoblíbenější virtuální adresou v Česku. Podle CRIF sídlo zde má nebo mělo přes 9000 společností, z nichž se 697 ocitlo v registru nespolehlivých plátců DPH.

Na adrese Pod Habrovou 445 v pražských Hlubočepích se ze 460 přihlášených firem dostalo na seznam 218, tedy téměř polovina. Rekordmanem je podle analýzy brněnské náměstí Svobody 93, kde se z 263 firem dostalo mezi nespolehlivé plátce 160 z nich, tedy 61 procent.

"Tyto adresy jsou už na první pohled extrémně rizikové. Pokud má váš obchodní partner sídlo na takovéto adrese, je na místě důkladné prověření jeho finančního zdraví a dalších varovných signálů, ať už jde o zmiňované zveřejňování účetních závěrek nebo třeba prověření statutárního zástupce dané firmy," uvedl Jan Cikler z CRIF.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy DPH

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy