NKÚ by měl mít v rozpočtu o 208 milionů víc, kvůli stavbě nového sídla

Rozpočet Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) by se měl v příštím roce zvýšit proti letošku téměř o 209 milionů korun. Na výdaje by tak měl mít 853,6 milionu korun. Důvodem navýšení jsou výdaje na stavbu nového sídla úřadu a také na platy.

Návrhem rozpočtu NKÚ se má ve středu zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Pokud ho schválí, ministerstvo financí ho v této podobě zapracuje do návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Zatímco pro letošní rok počítá NKÚ s částkou na stavbu nového sídla 32 milionů korun, pro příští rok je to 232,7 milionu korun. Navýšení o dalších 18,8 milionu souvisí se vznikem takzvaného platového řádu úřadu. Bude ho vydávat prezident NKÚ po jeho schválení v rozpočtovém výboru. Toto opatření má dorovnat platové poměry zaměstnanců odměňovaných podle zákoníku práce s poměry zaměstnanců placených podle služebního zákona. Naopak ostatní výdaje úřadu se mají meziročně snížit o 10,7 milionu korun.

NKÚ loni v březnu vypsal výběrové řízení na stavbu nového sídla. Stavět se mělo začít v srpnu. V budově má sídlit i archiv a knihovna Poslanecké sněmovny. Předpokládaná cena včetně daně z přidané hodnoty činila 659 milionů korun. Kvůli nízké ceně však nikdo nepodal nabídku.

Nejvyšší kontrolní úřad je nezávislá ústavní instituce, která prověřuje hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Kontrolu hospodaření jiných subjektů než státu, tedy i obcí a krajů, může podniknout v případě, kdy hospodaří se státním majetkem. Parlament již delší dobu projednává návrh, který má pravomoci úřadu rozšířit například na kraje a statutární města.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú Poslanecká sněmovna Ekonomika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy