O2 a T-Mobile zdvojnásobily rychlost internetu přes pevné linky

Operátoři O2 a T-Mobile zvýšili rychlost pevného připojení xDSL přes telefonní linky na dvojnásobek. Nově tak nabídnou rychlosti až 250 Mbit/s. Vyplývá to ze sdělení firem. Další operátor Vodafone vlastní kabelovou síť bývalé UPC, která umožňuje připojení o rychlosti až jeden Gbit/s a je v dosahu 1,3 milionu domácností.

Zrychlení umožňuje tzv. bonding, který spočívá ve využití dvou párů metalických drátů namísto jednoho, čímž se výsledná rychlost zdvojnásobí. Aby bylo možné rychlost internetu z prvního páru sečíst s rychlostí internetu z druhého páru vedení, a tím pádem doručit dvojnásobnou rychlost, je nutné tyto dvě rychlosti sloučit. To zajistí zařízení zvané Terminátor, které v domácnosti vždy instaluje technik. Zákazníci jej získají zdarma.

"Letošní rok ukázal, že pevný internet s rychlostí 20 megabitů prostě nestačí. Je skvělé, že díky bondingu máme nyní možnost nově nabídnout rychlosti 100 nebo 50 Mbit/s pro téměř 1,5 milionu adres, tedy domácností nebo firem v Česku. To znamená, že rychlejší DSL připojení bude oproti minulosti nově dostupné až pro třetinu zákazníků," uvedl manažer služeb pro domácnosti T-Mobilu Zdeněk Spurný. Dvě pětiny domácností by měly dosáhnout až na 250 Mbit/s.

Bonding budou operátoři poskytovat novým i stávajícím zákazníkům. Celkově by měl být vysokorychlostní internet v dosahu zhruba 85 procent tuzemských domácností.

Oba operátoři rovněž investují do budování optických sítí. "Už nyní je optické připojení dostupné pro desítky tisíc domácností. V příštích třech letech by měl jejich počet vzrůst na 400.000," uvedl ředitel fixních služeb O2 Martin Čejka. Optiku chce operátor zavádět nejen v developerských projektech, ale i do stávající zástavby. T-Mobile by měl na konci roku provozovat 200.000 optických přípojek.

Související

Více souvisejících

o2 T-Mobile

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy