Operátor O2 zvýšil zisk o osm procent, epidemie dopadla na službu roaming

Operátor O2 zvýšil za tři čtvrtletí čistý zisk o 7,7 procenta na 4,33 miliardy korun. Celkové konsolidované provozní výnosy vzrostly o 2,2 procenta na 29,25 miliardy Kč. K růstu čistého zisku zásadní měrou přispěly provozní úspory, za zvýšením výnosů stojí příjmy z O2 TV a mobilních dat. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Majoritním vlastníkem O2 je investiční skupina PPF Petra Kellnera.

Také ve třetím čtvrtletí roku 2020 se ve finančních výsledcích společnosti nadále projevoval negativní dopad pandemie koronaviru. Kvůli poklesu cestování do a ze zahraničí zůstaly nadále jednou z nejvíce zasažených oblastí výnosy z roamingu. "Přestože jsou telekomunikace vůči dopadu pandemie koronaviru relativně imunní, i u nás se negativně projevují některá protiepidemická opatření," uvedl generální ředitel Jindřich Fremuth.

Především díky zájmu o mobilní datové připojení vzrostl v prvních devíti měsících počet mobilních zákazníků o šest procent na 5,94 milionu. Zákaznická báze mobilních smluvních služeb byla na úrovni 3,28 milionu, počet zákazníků předplacených služeb byl 1,93 milionu a počet SIM pro komunikaci různých zařízení mezi sebou 729.000.

Počet zákazníků některého z tarifů služby O2 TV, která funguje na pevné lince od O2 i na internetovém připojení od jakéhokoliv poskytovatele, dosáhl k 30. září celkem 503.000, tedy o 97.000 více než loni. Počet zákazníků vysokorychlostního internetu přes kabel i pomocí bezdrátové technologie stoupl meziročně o 19.000 na 849.000.

"V první polovině roku jsme kvůli pandemii koronaviru naše interní očekávání nesplnili. Abychom kompenzovali pokles mobilních výnosů a dosáhli růstu čistého zisku, museli jsme přistoupit ke snížení jak provozních, tak investičních výdajů. Po skončení první vlny pandemie jsme zaznamenali postupné zlepšení naší finanční výkonnosti, druhá vlna bohužel vede ke zhoršení výhledu pro zbytek roku," dodal finanční ředitel Tomáš Kouřil.

V České republice se provozní výnosy v prvních třech čtvrtletích zvýšily o 2,7 procenta na 23,76 miliardy Kč. Výnosy v mobilním segmentu klesly o 0,5 procenta na 14,88 miliardy Kč. V segmentu pevných linek stouply o 8,6 procenta na 8,88 miliardy Kč.

Na Slovensku klesly celkové provozní výnosy meziročně o jedno procento na 5,61 miliardy Kč. Podobně jako v České republice stály za tímto poklesem hlavně nižší výnosy z roamingu a prodeje telefonů v době koronakrize. Počet zákazníků se zvýšil o 73.000 na 2,189 milionu.

Podle analytiků J&T Banky operátor vykázal lepší tržby díky lepšímu výsledku na Slovensku, a proti očekáváni také i díky vyšším tržbám z domácích mobilních služeb. Lepší byla i EBITDA marže na úrovni 35,7 procenta proti očekávaným 34,3 procenta. Firma zároveň uspořila náklady na služby, což se projevilo na vyšším čistém zisku.

"Zveřejněné výsledky hodnotíme pozitivně nejen vzhledem k lepšímu než očekávanému výsledku na tržbách, ale rovněž díky dalšímu zlepšení provozní marže. Očekávali bychom pozitivní reakci trhu pro nejbližší dny. Z delšího výhledu je titul stále limitován očekávaným výsledkem probíhající aukce nových kmitočtů (přelom roku), který může zvýšit konkurenci na domácím telekomunikačním trhu," uvedl vedoucí analýz J&T Banky Milan Vaníček.

Související

Více souvisejících

o2 Mobilní operátoři ppf group Ekonomika Roaming internet

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

před 2 hodinami

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy