Přechod na DVB-T2 je nákladný, domovy sociální péče dostanou dotace

Stát přispěje vybraným zařízením sociálních služeb při přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo dotační program, ve kterém je 20 milionů korun.

"Chceme usnadnit přechod na nový standard vysílání lidem, kteří potřebují pobytové sociální služby, tedy například seniorům v domovech důchodců či handicapovaným ve speciálních zařízeních. Proto jsme schválili nový program, z něhož bude možné prostřednictvím krajů poskytovat do vybraných zařízení sociálních služeb příspěvek na nákup set top boxu, televize nebo úpravu antény," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Finanční podpora bude podle ministerstva určena pro pobytová zařízení sociálních služeb, která provozují obce, svazky obcí, příspěvkové organizace obcí nebo krajů, spolky, církve či obecně prospěšné společnosti. Na nákup set top boxu ke každému televizoru bude možné poskytnou až 1000 korun, na novou televizi, která bude náhradou za přijímač, který standard nesplňuje, až 3000 korun a na úpravu anténního systému až 7000 korun.

Administraci poskytování peněz vybraným zařízením sociálních služeb zajišťují kraje, které poté obdrží dotaci od MPO. "Přechod na nový standard vysílání musíme obyvatelům domovů pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením a lidem v dalších podobných zařízeních co nejvíce ulehčit, proto se kraje zapojí do tohoto systému a pomohou dostat finanční podporu tam, kde to bude nejvíce zapotřebí," uvedla předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Podle nedávné studie, kterou si MPO nechalo zpracovat u poradenské společnosti Arthur D. Little vyjde české domácnosti přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání celkově na 473 milionů korun. Zaplatí je za pořízení set top boxů nebo nákup televizorů umožňujících příjem signálu. Průměrná cena nového televizoru, který je připravený na DVB-T2, je u obchodníka Alza.cz zhruba 11.000 korun. Set top box začíná na zhruba 500 korunách, dražší stojí několik tisíc korun.

Celkové náklady spojené s přechodem na nový standard studie vyčíslila na 3,16 až 3,72 miliardy korun. Vedle nákladů domácností, státu a provozovatelů sítí zahrnují náklady držitelů kmitočtů včetně ušlého zisku.

Podle Českých Radiokomunikací je na příjem DVB-T2 připraveno 30 procent diváků. Z toho 21 procent má televizi s DVB-T2 tunerem a devět procent set top box. Celkem přijímá televizní signál terestricky 55 až 60 procent Čechů. Vysílání ve starém standardu má skončit v červnu příštího roku. První vysílače budou vypnuté letos na konci listopadu.

Přechod na DVB-T2 se týká celé Evropy a souvisí s nutností uvolnit část televizního pásma 700 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G. Technologie DVB-T2 je na kmitočty méně náročná, než stávající DVB-T.

Související

telekomunikační služby

Na vysílání DVB-T2 přešly v Česku již dvě třetiny TV vysílačů

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 přešlo 64 procent všech pozemních vysílačů. Po přechodu na DVB-T2 na severní Moravě, který začíná příští týden a skončí během října, bude zbývat osm procent vysílačů se starším standardem DVB-T. ČTK to dnes řekla mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová.
Ilustrační foto

Přechod na formát DVB-T2 se možná obnoví v červenci

Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2, který v polovině března zastavilo šíření nového typu koronaviru, by se mohl obnovit v červenci a skončit v říjnu. Předběžně s tím počítají České Radiokomunikace, definitivní slovo bude mít vláda, informoval dnes Radiožurnál. Celý proces by se tak zpozdil zhruba o čtyři měsíce.

Více souvisejících

DVB-T2 Karel Havlíček Jana Vildumetzová - kraje dotace sociální péče televize Domov důchodců ministerstvo průmyslu

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy