Přibývá firem, které jsou kvůli drahým energiím ve ztrátě

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) dnes upozornil na to, že přibývá firem, které jsou nebo budou kvůli drahým energiím v provozní ztrátě, ačkoliv minulé roky vykazovaly zisk. Dopady na podniky podle svazu nelze zlehčovat ani odsouvat.

Nové smlouvy na dodávky elektřiny a plynu za několikanásobně vyšší ceny v kombinaci s očekávaným ochlazením ekonomiky a omezenými možnostmi dále promítat rostoucí vstupní náklady do cen produktů nejsou důvodem pro optimismus. Vláda by měla využít opatření z dočasného krizového rámce Evropské komise (EK). ČTK to sdělil ředitel sekce hospodářské politiky SP Bohuslav Čížek.

Růst cen energií má podle Čížka fatální dopad hlavně na společnosti, které při výrobě potřebují velké množství elektřiny nebo plynu jako sklárny, keramičky nebo slévárenské firmy. "Dubnový průzkum Svazu průmyslu mezi členy ukázal, že již v té době měl pro 20 procent firem nárůst cen elektřiny a plynu fatální dopad. Tento podíl časem dále roste," uvedl. Dodal, že z aktuálního průzkumu SP a České národní banky mezi nefinančními podniky vyplývá, že vysoké ceny energií a drahé materiály a suroviny mají firmy za nejzávažnější překážku pro další rozvoj.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu po jednání vlády uvedl, že má k dispozici analýzu, podle které překvapivě příliš firem v některých oblastech v provozní ztrátě není. "Samozřejmě vnímám hrozbu toho, že by někdo musel propouštět. Jedná se ale o propouštění na trhu, který je lačný po nových pracovních silách," uvedl. Asociace malých a středních podniků tento týden uvedla, že bez pomoci vlády nebudou české podniky konkurenceschopné a budou nuceny snížit personální stavy.

Situace s cenami je podle Čížka vážnější ze dne na den a dopady energetické krize na české podniky nelze podceňovat. "Nálada ve společnosti a ve firmách se stále více zhoršuje. Nelze také vycházet pouze z posledních známých výkazů, ale i z opatření, které firmy musí činit a následných multiplikačních efektů do ekonomiky," řekl. Firmy se podle něj samozřejmě snaží zavádět opatření, aby se do ztráty nedostaly.

Síkela dále ve středu řekl, že s Hospodářskou komorou a SP hledá cestu, "jak dále pomoci vybraným odvětvím". EK v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem na konci března přijala dočasný krizový rámec, který členským zemím umožňuje okamžitou podporu firmám. Česká vláda ale dosud takovou cílenou pomoc podle Čížka odmítá. "Přitom již schválila úsporný tarif, který plošně pomůže domácnostem, a to i těm, které mají dosud fixované ceny," upozornil. Využití opatření na základě krizového rámce považuje za nezbytné a věří, že ministři svůj názor přehodnotí.

Ceny elektřiny vzrostly v červenci meziročně o 33,6 procenta, plyn zdražil o 59,8 procenta, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 39 minutami

před 39 minutami

před 41 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy