Prodeje o druhém adventu znovu rostly, překonaly minulý týden

Až o desetinu se ve srovnání s předchozím víkendem zvýšily tržby obchodníků během druhého adventního víkendu. Oproti běžným dnům je pak růst prodejů vyšší místy až o polovinu. Největší zájem je o potraviny, dále také o hračky nebo elektroniku. Vyplývá to z informací ČTK od obchodníků. O desítky procent ve srovnání s běžnými dny rostly tržby už minulý týden.

Značný zájem je především o potraviny, některé obchody je navíc nyní nabízely se slevou jako součást akcí na Mikuláše. Například řetězce Tesco či Kaufland zaznamenaly největší prodeje u surovin pro vánoční pečení, jako jsou mouka, cukr, máslo a další. Zájem je také o potravinové dárky. Podle mluvčí Globusu Rity Gabrielové jsou žádané hlavně dárkové sady lihovin, piv nebo vín, u kterých se obrat zvýšil skoro o třetinu. Populární jsou i dárkové kazety s prémiovými sýry nebo uzeninami, sušenými šunkami nebo svátečními paštikami. Z dalšího zboží rostou řetězcům tržby z prodeje drogerie či vánočních dekorací a osvětlení.

Vánoční špička evidují rovněž internetové obchody. "Skokově vzrůstá obsazenost jednotlivých závozových časů, ale také velikost a cena jednotlivých nákupů, což se udrží až do Štědrého dne," řekl výkonný ředitel firmy Košík.cz Tomáš Jeřábek. Dodal, že letošní adventní prodeje budou pro online supermarkety rekordní. Potvrzuje tp Jiří Uhlíř ze společnosti Rohlík.cz, kde obrat oproti běžným dnům vzrostl až o 60 procent. Lidé v online supermarketech nakupují zejména suroviny na pečení, jako jsou hotová těsta nebo bezlepkové cukroví, zároveň už si vytvářejí také zásoby na svátky.

Přibližně o osm procent se oproti minulému víkendu zvýšil počet návštěvníků v obchodních domech IKEA. Zákazníci se zaměřovali zejména na drobnější zboží jako formy na pečení, skleničky, talíře a další předměty ke stolování a vánoční dekorace.

K nejprodávanějším znovu patřily také hračky. Několikanásobný růst prodejů oproti mimovánoční době zaznamenaly obchodní řetězce s hračkami Bambule a Sparkys. Podle Jany Krčkové je letošní vývoj oproti předchozím rokům odlišný. Podle ní lidé s nákupy dlouho otáleli a ve velkém začali až v minulém týdnu při akcích Black Friday a prvním adventním víkendu. V podobném duchu pak pokračují prodeje i o tomto víkendu.

O hračky je velký zájem také u Mall.cz, kde jsou hitem letošních Vánoc zejména interaktivní panenky, autodráhy nebo stavebnice Lego. Populární jsou i u Alzy, kde je zájem například také o drony. V obou obchodech roste i zájem o elektroniku, hlavně chytré telefony, televize, hodiny a další.

U Alzy, kde tento víkend prodeje narostly o 17 procent, patří mezi nejprodávanější kromě televizorů a mobilních telefonů i kávovary, bezdrátová sluchátka, set top boxy, chytré hodinky. Podobně nakupovali zákazníci u Mall.cz, kde byl velký zájem například o robotické vysavače.

Podle ředitelky Slevomatu Marie Havlíčkové však největší prodeje obchodníky teprve čekají, a to během příštího víkendu. "To totiž bude většina zákazníků po výplatním termínu a navíc začnou nakupovat i opozdilci, kteří doposud nic nepořídili," uvedla. Na slevovém portálu zákazníci nakupovali zejména výlety do zábavních parků nebo adrenalinové zážitky. Nepříznivé počasí rovněž pomohlo prodejům wellness pobytů.

Související

Adventní věnec

Adventní věnec. Kde se vzal symbol vánočního času?

Na adventním věnci již hoří svíce značící adventní neděle a odpočítávající čas do Štědrého dne. Zatímco dnes si předvánoční dobu bez adventního věnce nedokážeme představit, dříve ho lidé neznali. Věnec se svíčkami se stal symbolem adventu teprve v 19. století.

Více souvisejících

advent Obchody

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy