Průzkum: Ekonomická krize je v plném proudu, myslí si téměř každý druhý Čech

Téměř každý druhý Čech souhlasí s tvrzením, že ekonomická krize je v plném proudu a přinese s sebou prudké zvýšení nezaměstnanosti. Téměř 30 procent obyvatel Česka situaci tak dramaticky nevnímá. Podle nich není sice růžová, ale o krizi není třeba mluvit. Vyplývá to z průzkumu Broker Consulting mezi 880 respondenty.

V loňském roce 38 procent oslovených nevědělo, zda očekávají příchod ekonomické krize. Tento rok je nerozhodných pět procent.

"Výsledky ukazují, že téma ekonomické krize spojené s pandemií koronaviru českou společností rezonuje a málokdo vůči němu zůstal imunní. Fakta jsou taková, že v listopadu dosáhla inflace 2,7 procenta a nezaměstnanost se vyšplhala na 3,8 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 2016. Tedy data ukazují na zhoršující se ekonomickou situaci," komentoval výsledky metodik finančního plánování Broker Consulting Michal Cibulka.

Pro rok 2021 mírně převažuje pesimistický názor, když 28 procent obyvatel ČR očekává, že se jejich situace více či méně zhorší. Naproti tomu 24 procent doufá alespoň v mírné zlepšení situace.

"Dobrou zprávou je, že 40 procent Čechů neočekává, že se jejich situace bude v příštím roce nějak více měnit. Realita ale bude závislá na tom, jak rychle dokážeme obnovit běžné fungování ekonomiky bez vládních dotačních programů po zavedení očkování. Pokud se budeme i v roce 2021 potýkat s časově omezeným otevřením a následným uzavřením ekonomiky, tak je možné, že i těchto 40 procent lidí začne pociťovat zhoršení své situace," uvedl Cibulka.

Své případné finanční závazky bude v následujícím roce bez problémů splácet téměř každý druhý Čech (48 procent). Jak ukazují data v meziroční porovnání, takto skupina obyvatel je více méně konstantní už od roku 2018. Výrazný nárůst je ale u těch, kteří se obávají v příštím roce nečekaných výdajů, které nepokryjí z finanční rezervy.

Výrazné finanční úspory, které v případě potřeby pomohou krizi překlenout, má jen 3,1 procenta Čechů. Naopak 49,5 procenta by v případě plného vypuknutí ekonomické krize pocítilo její dopady více a zvažovalo by pečlivěji jednotlivé výdaje a tvořilo rezervy.

Související

Úřad vlády

Kdo zaplatí vládní konsolidační balíček? Hlavně „obyčejný člověk“

Vládní daňový balíček ještě ve spojení s představenými parametrickými změnami důchodového systému – protože o jeho reformu se věru nejedná – zaplatí hlavně „obyčejný člověk“. Nic moc jiného ale vlastně čekat nešlo. Vždyť vláda sama má ke svým výdajům k dispozici peníze z daní a odvodů občanů a firem. A dluh. Dluh, to jsou ale jen budoucí daně a odvody. Komentuje ekonom Lukáš Kovanda.
Ilustrační foto

Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, MF by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší

Inflace v Česku je přes svůj určitý pokles stále nebetyčná, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda. V březnu vykázala úroveň patnácti procent v meziročním vyjádření, takže předčila prognózu České národní banky. Ministerstvo financí by proto mělo zase rychle zapomenout na zvýšení DPH. Tento týden vypustilo do éteru veřejné diskuse pokusný balonek – právě ke zvýšení DPH. Ale potázalo se se zlou. Zrušení nejnižší sazby DPH doprovázené kosmetickou redukcí nižší sazby a "škatulaty" s položkami totiž v souhrnu opravdu představuje zvýšení daně.

Více souvisejících

Ekonomická krize průzkumy češi nezaměstnanost / nezaměstnaní Ekonomika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 6 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Čína už se stává hrozbou nejen na Zemi, varuje NASA

Čína posiluje své kapacity ve vesmíru a využívá svůj civilní program k maskování svých vojenských cílů, řekl dnes ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy