Průzkum: Nějakou formu půjčky má polovina mladých do 30 let

Nějakou formu půjčky má zhruba polovina mladých Čechů, přičemž nejčastěji jde o lidi ve věku 27 až 30 let. První půjčku si mladí v průměru berou ve 24 letech. Nejčastěji se přitom rozhodují na základě podmínek splácení půjčky, tedy její výši nebo úročení. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek.

O výsledku průzkumu mezi respondenty ve věku mezi 18 až 30 lety v Česku a na Slovensku, dnes informovali představitelé společnosti KRUK a Úřadu práce ČR na tiskové konferenci při příležitosti Dne bez dluhů.

Z průzkumu dále vyplývá, že dobrým důvodem k zadlužení je podle 92 procent dotázaných půjčka na vlastní bydlení. Celkově přitom 94 procent respondentů uvedlo, že bude raději šetřit a pořídí si vlastní bydlení a zajistí se na stáří. Zbylých šest procent si bude raději užívat, nakupovat a utrácet.

"Průzkum mezi mladými lidmi ukazuje, že mají v naprosté většině zdravý a racionální přístup k hospodaření s penězi a případnému zadlužování. Lidé ve zkoumané věkové kategorii zpravidla nedosahují životní úrovně svých rodičů, ale jen čtvrtina mladých je na svých rodičích ještě finančně závislá," uvedla generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Z průzkumu dále vyplývá, že pro 94 procent mladých jsou sice peníze důležité, ale zároveň pro ně nejsou tím hlavním. Více než dvě třetiny mladých se pak domnívá, že význam peněz se přeceňuje.

Celkem 73 procent mladých si podle průzkumu myslí, že jsou současné zprávy o blížící se ekonomické krizi přehnané. Nicméně s poklesem životní úrovně příští rok počítá více než třetina respondentů. V případě, že se dostanou do ekonomických problémů, jsou mladí v 72 procentech případů připraveni omezit nadstandardní výdaje. Necelá desetina dotázaných by pak nedostatek financí řešila půjčkou. Největší část svých příjmů mladí vydávají na bydlení a dopravu.

Zároveň podle průzkumu zhruba 55 procent mladých spoří peníze, a to nejčastěji formou termínovaných vkladů nebo spořících účtů, stavebního spoření a penzijního připojištění. Čtvrtina mladých peníze zhodnocuje investováním, hlavně do podílových fondů a akcií.

Lidé, kteří nejsou schopni splácet své závazky, se mohou 20. listopadu v rámci akce Den bez dluhů zdarma poradit s odborníky, jak řešit svoji finanční situaci. Odborní poradci budou k dispozici na 15 pobočkách a kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR po celé republice.

Mezinárodní Den bez dluhů začala organizovat společnost KRUK organizovat přes 11 lety v Polsku. Postupně se rozšířil i do Rumunska, Česka a na Slovensko. v ČR se Den bez dluhů, vyhlášený na 15. listopadu koná poosmé. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a firem.

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.
Ilustrační fotografie.

Energetická krize znemožnila mnohým zbavit se dluhů v rámci Milostivého léta. Situaci komplikují i splátky za Vánoce, říká Hůle

Vedoucí dluhového poradenství neziskové organizace Člověk v tísni Daniel Hůle tvrdí, že díky rapidně rostoucím cenám za energie mnohým nezbude na úhradu dluhů v kontextu s takzvaným Milostivým létem, které končí tento pátek. Záhy se podle něj dostanou do velkých problémů i lidé, kteří vedle energetické krize i přes pomoc vlády budou muset řešit splácení vánočních dárků, na něž si před svátky půjčili. „I takoví klienti nás kontaktují. Najednou neví, jak z dluhové pasti, kterou prohlubuje i půjčka na Vánoce. Navíc společnost ČEZ od ledna své služby zdražuje, a tak se mnozí ocitají v beznaději a doslova se hroutí. Naštěstí se nám hlásí andělé, kteří chtějí sociálně slabším finančně pomoci,“ říká pro EuroZprávy.cz Daniel Hůle.

Více souvisejících

půjčky průzkumy Ekonomika češi peníze

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 32 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

Zdroj: David Holub

Další zprávy