Řada lidí se kvůli vichřici Sabine nedostala do práce. Mají nárok na plat?

Zaměstnanci, kteří se dnes kvůli silnému větru a přerušení dopravy nedostali do práce, mají nárok na volno. Mzdu či plat za tuto dobu ale nedostanou. Lidé, jimž orkán poničil majetek, mohou požádat o mimořádnou dávku. Při odklízení škod mohou pomoci i nezaměstnaní. Úřad práce je připraven poskytnout příspěvky na veřejně prospěšné práce. ČTK to sdělily odbory a mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Pravidla upravuje zákoník práce a vládní nařízení. Upřesňují překážky v práci, mezi které patří i přerušení provozu či zpoždění hromadných spojů z nepředvídatelných důvodů. V takovém případě má pracovník volno na nezbytně nutnou dobu, ale bez náhrady mzdy či platu, pokud se nemohl dostavit "jiným přiměřeným způsobem". Nárok na proplacení ve výši svého průměrného výdělku má jen těžce postižený zaměstnanec, kterému počasí znemožnilo dostat se do práce. Pracovní volno se mu poskytne nejvýš na jeden den, vyplývá z nařízení.

"Zaměstnancům se obecně v případě nepříznivých povětrnostních situací, kdy se nemohou dostat do práce, poskytuje volno bez náhrady mzdy. Zaměstnancům těžce zdravotně postiženým zaručuje předpis v takovém případě náhradu mzdy nebo platu," shrnula mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová. Podle ní ale u zákoníku práce platí zásada, že co zákon nezakazuje, je dovoleno. "Zaměstnavatel tedy může zaměstnanci poskytnout pracovní volno s náhradou mzdy. To je věc jeho dobré vůle," dodala Kašparová.

Lidé, jimž orkán poškodil majetek, mohou požádat úřad práce o mimořádnou okamžitou pomoc. Tuto jednorázovou dávku hmotné nouze je možné získat pro překlenutí následků živelní pohromy, pokud to lidé nedokážou z vlastních prostředků. Maximálně je možné dostat patnáctinásobek životního minima samotného dospělého, tedy 51.150 korun.

"Postižení orkánem mohou také požádat v rámci mimořádné okamžité pomoci o příspěvek na úhradu nezbytného jednorázového výdaje. Jedná se například o zaplacení správního poplatku při ztrátě osobních dokladů, za vydání duplikátu rodného listu a tak podobně," upřesnila Beránková.

Podle ní mohou při odklízení škod pomoci nezaměstnaní. "Jsme schopni zajistit zejména městům, obcím a dalším zaměstnavatelům v rámci veřejně prospěšných prací vhodné zaměstnance a maximálně zkrátit řízení, která s touto agendou souvisejí," uvedl ředitel odboru zaměstnanosti generálního ředitelství úřadu práce Jan Karmazín.

Beránková upřesnila, že úřady práce poskytují na veřejně prospěšné práce příspěvek na pracovníkovu mzdu. Činí 15.000 korun měsíčně. U asistentů prevence kriminality je to 16.500 korun a u předáků prospěšných prací 16.000 korun, dodala mluvčí. Ke konci ledna zaměstnání díky veřejně prospěšným pracím mělo 3623 lidí.

Související

Těžba dřeva, ilustrační fotografie

Lesy ČR sčítají škody. Vichřice Sabine a Julie zasáhly 1,3 miliony kubíků dříví

Vichřice, které se přehnaly před dvěma týdny a na přelomu minulého a tohoto týdne přes Českou republiku, zasáhly v lesích státního podniku Lesy ČR (LČR) více než 1,3 miliony metrů krychlových dříví. Nejvíce stromů zlomily nebo vyvrátily na jihu Čech a na Vysočině. LČR odhadují škodu na 350 až 400 milionů korun, sdělili dnes ČTK zástupci LČR.
Následky orkánu Sabine

Počasí na víkend. V neděli zasáhne Česko vichřice, platí nová výstraha

Silný vítr zasáhne Česko také od neděle do pondělního rána. Zejména na západě a jihu Čech může mít v nárazech rychlost až 90 km/h, v dalších regionech nárazy dosáhnou 70 km/h. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro celou ČR. V posledních dvou týdnech je to už několikáté varování před silným větrem.

Více souvisejících

orkán Sabine (únor 2020) zaměstnání život mzdy / platy Česká republika zákoník práce

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy