Smartwings obnoví lety do Středomoří, ČSA zavedou novou linku do Londýna

České aerolinky plánují obnovit během června a července další letecká spojení. Smartwings spustí lety až do 19 destinací ve Středomoří, České aerolinie (ČSA) pak vedle dalších tří obnovených linek budou nově létat do Londýna. ČSA i Smartwings už v minulosti do Londýna létaly, na konci loňského roku však linku zrušily.

Smartwings začne s obnovování provozu 10. června, kdy začnou až třikrát týdně létat do Splitu. Od července pak dopravce plánuje obnovit lety do 12 řeckých destinací, konkrétně na ostrovy Kréta, Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Lefkada (Preveza), Samos, Santorini, Kefalonia, Karpathos, do Soluně a Kavaly. Ještě v červenci by pak měly být obnoveny také spoje na Mallorku, Kanárské ostrovy, Kypr (Larnaka), Madeiru (Funchal) a do Bulharska (Burgas a Varna). Aerolinky budou do těchto destinací létat z Prahy i regionálních letišť v Česku.

ČSA plánují další vlnu spouštění přerušených linek na polovinu června. Od 15. června obnoví lety do Košic, a to třikrát týdne. O den později začnou také třikrát týdně létat do Budapešti a od 17. června dvakrát týdně i na islandské letiště Keflavík. Novinkou bude od 25. června pravidelná linka ČSA z Prahy na největší londýnské letiště Heathrow, kam bude dopravce létat denně.

ČSA i Smartwings už v minulosti do Londýna létaly, na konci loňského roku však linku zrušily. Stejně dopadly i lety do Birminghamu. Důvodem pro zrušení linek bylo především odstavení letadel Boeing 737 MAX, jejichž provoz je celosvětově zastaven kvůli dvěma nehodám už od loňského jara.

Skupina Smartwings nyní řeší problémy způsobené koronavirovou krizí a zastavením provozu. Zástupci vlády v minulých týdnech připustili, že by stát mohl dopravci pomoci, například formou úvěru, garance za komerční půjčku nebo i odkupem celé společnosti. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) k tomu řekl, že Smartwings jsou strategickou firmou, preferuje však řešení v rámci společnosti a případný odkup firmy je až poslední variantou.

Smartwings v minulém týdnu uvedly, že nemají zájem o majetkový vstup státu do firmy. Žádají stát o úvěr či bankovní garanci. Opozice případnou státní pomoc kritizuje. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula uvedl, že Smartwings strategickou firmou není.

Irská letecká společnost Ryanair ve středu uvedla, že by v případě krachu Smartwings mohla nahradit jejich lety z Prahy. V rozhovoru pro CNN Prima News to připustil ředitel Ryanairu Michael O'Leary. Ryanair před krizí provozoval v Česku přes tři desítky pravidelných linek a byl druhým největším dopravcem na pražském letišti.

Související

Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Americký soud odmítl žalobu českých aerolinek Smartwings

Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. 

Více souvisejících

Smartwings ČSA Letiště Václava Havla Praha Česká republika Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy