Tabákové firmě BAT loni v Česku stoupl zisk na dvojnásobek, roste zájem o nikotinové sáčky

České pobočce tabákové společnost British American Tobacco (BAT) loni meziročně stoupl zisk na více než dvojnásobných 117,9 milionu Kč. Tržby za prodej zboží vzrostly o 4,1 procenta na 15,82 miliardy Kč. Společnost, která prodává například značky Lucky Strike a Pall Mall, to uvedla ve výroční zprávě umístěné do Sbírky listin.

Většina tržeb byla uskutečněna v ČR, zboží za 215,9 milionu Kč prodala společnost do zahraničí. Letos očekává pokles tržeb.

"Celkový objem prodaných cigaret společnosti se zvýšil v roce 2019 o jedno procento, zatímco se celoroční tržní podíl stabilizoval na 22,2 procenta. Společnost si i nadále udržuje druhé místo na českém trhu s cigaretami," uvádí firma.

Nárůst o 0,6 procentního bodu na 5,7procentní podíl na trhu zaznamenala značka Rothmans, vykompenzovala tak podle firmy poklesy jiných značek. Viceroy loni ztratila 0,3procentního bodu, klesla tak na 11,6 procenta trhu, v objemovém podílu si tak podle společnosti udržuje druhé tržní místo. Značka Lucky Strike pak klesla o 0,2 procentního bodu na 2,2 procenta.

Letos firma očekávala kvůli jarnímu zavřenému přeshraničnímu prodeji a konci prodeje mentolových cigaret pád tržeb kolem 20 procent. "Zároveň vnímáme ve všech prodejních kanálech stále sílící poptávku po našich potenciálně méně rizikových produktech jako jsou nikotinové sáčky LYFT, elektronická cigareta VYPE nebo zařízení na zahřívání tabáku glo," uzavřela společnost, která loni v ČR zaměstnávala i s vedením 132 lidí, meziročně o šest více.

Zisk konkurenční české pobočky tabákového koncernu Japan Tobacco International se loni zdvojnásobil na 51 milionů korun. Tržby za prodej zboží meziročně stouply o 6,6 procenta na 14,45 miliardy korun, uvádí společnost ve výroční zprávě umístěné do Sbírky listin. Firma v ČR distribuuje značky cigaret Camel, Benson & Hedges, Winston nebo LD. Loni její podíl na trhu stoupl o 1,3 procentního bodu na 20,2 procenta. Letos podle mluvčího společnosti Jiřího Sochora obsadila druhou příčku na trhu.

České jedničce na trhu firmě Philip Morris ČR loni meziročně vzrostly tržby bez spotřební daně a DPH o 21,4 procenta na 17,1 miliardy korun. Čistý zisk stoupl o 4,8 procenta na čtyři miliardy korun. Letos pak za první pololetí jí klesl meziročně čistý zisk o 14,2 procenta na 1,7 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 4,7 procenta na 8,6 miliardy Kč. Navzdory pandemii koronaviru považuje výsledky za uspokojivé.

České pobočce tabákové společnosti Imperial Tobacco, která prodává například cigarety Gauloises, Davidoff nebo West, klesl ke konci loňského září meziročně zisk o 18,4 procenta na 216,7 milionu korun. Tržby se firmě snížily o zhruba 27 milionů korun na 11,7 miliardy korun.

Související

British American Tobacco zaplatí stamiliony dolarů za porušení sankcí proti KLDR

British American Tobacco zaplatí stamiliony dolarů za porušení sankcí proti KLDR

Společnost British American Tobacco (BAT) souhlasila se zaplacením více než 635 milionů dolarů (13,6 miliardy korun) americkým úřadům poté, co se její dceřiná firma v Singapuru BAT Marketing Singapore přiznala k porušení amerických sankcí prodejem tabákových výrobků Severní Koreji a bankovnímu podvodu. Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních spisů i dnešního oznámení tabákového koncernu. Jde o největší postih za porušení amerických sankcí proti Pchjongjangu, uvedla agentura DPA.
elektronické cigarety

Kdo chce vydělat na pandemii koronaviru? Výzkumník má překvapivou odpověď

NÁZOR - Během posledních měsíců, kdy se světem šíří pandemie covid-19, tabákové společnosti využily příležitost a prosazují své výrobky, konstatuje Andrew Rowell v komentáři pro server National Interest. Člen výzkumného týmu zdravotního ústavu Univerzity v Bathu podotýká, že tabákový průmysl dokáže vždy chytře využít chaos mezinárodních krizí, včetně válek, a současná pandemie není výjimkou.

Více souvisejících

British American Tobacco cigarety Ekonomika E-cigarety

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy