Tisíce firem v ČR na černé listině. Počet nespolehlivých plátců DPH loni stoupl

Počet firem, které nespolehlivě odvádí DPH, se loni zvýšil o deset procent na 22.166. Jde o 5792 nespolehlivých plátců DPH a 16.374 nespolehlivých osob. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode. Přírůstek nespolehlivých plátců a osob byl přitom nejnižší od roku 2015. v ČR je aktuálně podle Bisnode 508.355 plátců DPH.

"V roce 2020 se registr nespolehlivých plátců DPH a nespolehlivých osob plnil pomaleji, než jsme byli zvyklí v předchozích letech. Ve druhém čtvrtletí 2020, kdy se tuzemská ekonomika potýkala s prvním lockdownem přibylo na černé listině 288 subjektů, což byl nejnižší čtvrtletní přírůstek od roku 2014. Ve třetím čtvrtletí se jednalo o 487 firem a ve čtvrtém 637," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jsou to buď subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo subjekty, které přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Regionálně je nejvíce nespolehlivých plátců v okolí velkých měst. V Praze jich má registrované sídlo 12.466, tedy 56,2 procenta nespolehlivých subjektů. V Jihomoravském kraji je to 2926 firem, což je 13,2procentní podíl.

Nejvíce nespolehlivých plátců je přitom mezi společnostmi s ručením omezeným. Z 228.630 s.r.o, které jsou registrovány k placení DPH, jich je 17.393 na černé listině. To je 7,6 procenta. Vyšší podíl neplatičů ovšem je podle Bisnode mezi tzv. evropskými společnostmi (17,7 procenta) a družstvy (9,5 procenta).

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy DPH Ekonomika

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy