Uzavření hranic na dva roky by Česko zničilo, bojí se prodejci

Uzavření hranic a omezení cestování na rok či dva by bylo podle prodejců jazykových pobytů v zahraničí i cestovních kanceláří pro tuzemské podnikatele nejen v cestovním ruchu likvidační. Na možnost dlouhodobějších restrikcí v cestování do zahraničí upozornil v neděli náměstek ministra zdravotnictví a šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Podle některých oslovených prodejců by se Prymula měl za tento výrok omluvit, neboť mimo jiné způsobil nárůst storen letních i podzimních zájezdů. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi, agenturami a prodejci jazykových pobytů.

Jednatel agentury Bavard Languages Jiří Brázda si uzavření hranic na rok nebo dva nedovede představit. "Znamenalo by to de facto konec veškerého cestovního ruchu, ať už směrem do ČR nebo ven. Přibližně 300.000 lidí by přišlo o zaměstnání čistě z oboru cestovního ruchu. O návazných službách, gastronomii apod. ani nemluvě. To se domnívám, že je neúnosné i z hlediska státu," řekl Brázda. Prymulovo vyjádření a jeho interpretaci v některých médiích považuje za velmi nešťastné.

Omezení zahraničních cest by podle PR manažerky Student Agency Alžběty Nečasové mělo trvat jen nezbytně nutnou dobu. "Jsme malá země závislá na exportní ekonomice, cestovním ruchu a dalším. Cílem nás všech by v současnosti mělo být epidemii dostat pod kontrolu, zastavit a následně nastartovat v co nejkratším čase ,běžné´ fungování naší ekonomiky, kterou si bez cestování nedokážeme příliš představit," uvedla.

Ředitel portálu dovolena.cz Petr Komárek upozornil, že výrok Prymuly způsobil paniku. "Nejen my, ale téměř všechny CK, jsme od té chvíle zaznamenali nárůst storen zájezdů i na pozdější termíny," řekl. Více dotazů na letní a podzimní zájezdy včetně požadavků na storno eviduje i cestovní agentura Invia. "Nechci spekulovat, čím to bylo způsobeno. Stále věřím, že situace nakonec nebude tak zlá a doporučuji lidem využít vouchery, které CK nabízejí," doplnila mluvčí Invie Andrea Řezníčková.

"Pan náměstek Prymula je skvělý odborník, ale otřesný politik.(...)Je taky plukovník, absolvent vojenské školy. Hlavně byste se měl omluvit, pane plukovníku, i když vím, že tohle vojáci nedělají," uvedl ředitel CK Intact - studium v zahraničí Karel Klusák.

Prymula v neděli zároveň uvedl, že pokud na konci března bude méně než 8500 nakažených, v dalších deseti dnech bude v ČR možné uvolňovat vyhlášená opatření. Rozvolňování omezení by měla umožnit tzv. chytrá karanténa, kterou hodlá ministerstvo zdravotnictví zavést po Velikonocích.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika hranice Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 21 minutami

Aktualizováno před 30 minutami

před 37 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy