V květnu vzniklo v ČR 2590 firem, více než v dubnu

V květnu vzniklo v ČR 2590 firem, o 336 více než v dubnu, kdy se počet nových společností jednorázově výrazně snížil. Zároveň zaniklo 1130 firem, o 140 více než v dubnu. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Během prvních pěti měsíců letošního roku vzniklo 12.452 společností, což je o sedm procent méně než za stejné období roku 2021. Zároveň zaniklo 5800 firem, o pět procent méně než před rokem.

"Počet nových společností byl v květnu podobný jako v březnu nebo únoru. Dubnový propad tak byl zřejmě jen jednorázovou záležitostí. Na druhou stranu zájem o zakládání nových společností je letos v kontextu minulých let poměrně nízký. Důvodem je především výrazná nejistota spojená s budoucím vývojem makroekonomické situace v ČR, jejíž predikci výrazně komplikuje pokračující konflikt na Ukrajině,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Počet nových společností klesl v prvních pěti měsících téměř ve všech krajích. Výjimkou je Karlovarský kraj, kde vzniklo o čtyři procenta více firem než před rokem, a také Královéhradecký kraj, kde jich vzniklo podobně jako loni. Naopak v Moravskoslezském kraji a v Olomouckém kraji se jejich počet snížil meziročně o 17 procent.

I přesto se však počet společností téměř ve všech krajích zvýšil, a to díky nízkému počtu zaniklých firem. Největší nárůst zaznamenala Praha s 2780 společnostmi a Jihomoravský kraj, kde se jejich počet zvýšil o 1001. Naopak v Ústeckém kraji se snížil o 28.

V jednotlivých odvětvích vzniklo od začátku roku nejvíce společností v odvětví nakládání s nemovitostmi (2563), v obchodu (1976) a ve zpracovatelském průmyslu (1318). Nejrychleji však přibývaly firmy v zemědělství, lesnictví a rybářství, kde na deset zaniklých jich připadlo 39 nově vzniklých. Nejnižší poměr nově vzniklých na deset zaniklých firem byl v odvětví obchodu, kde byl jejich počet vyrovnaný.

Ve srovnání s prvními pěti měsíci roku 2021 vzrostl počet nových společností nejrychleji v nakládání s nemovitostmi, a to o 41 procent. Následoval zpracovatelský průmysl (17 procent), obchod a zemědělství, lesnictví a rybářství (shodně 16 procent). Naopak v ubytování a stravování se počet nových společností meziročně snížil o 12 procent.

Nejvíce firem zaniklo v odvětví obchodu (1897), v nakládání s nemovitostmi (1161) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (709). Meziročně se počet zaniklých společností ve většině sledovaných odvětví snížil. Nejvíce v dopravě a skladování a ubytování a stravování, kde zaniklo o 15 procent firem méně než za stejné období loňského roku.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 4 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

Válka na Ukrajině: Rusové tvrdí, že dobyli další obec u Charkova

Moskva v sobotu uvedla, že její jednotky obsadily další obec v Charkovské oblasti, kde minulý týden zahájily novou ofenzivu. Konkrétně má jít o vesnici Starycja. Kyjev to zatím nijak nekomentoval. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy