Vánoce se blíží. E-shopy mají napilno, zájem o nákup přes internet výrazně roste

Internetové obchody zažívají v době uzavření kamenných prodejen kvůli nařízením proti šíření koronaviru nebývalý růst. S nadcházejícími Vánocemi zájem o jejich služby stoupá. Stejně jako e-shopy mají i přepravní společnosti napilno a musí nabírat brigádníky. O Vánocích očekávají rekordní tržby a jsou připraveny zákazníkům vyhovět, vyplývá z odpovědí zástupců e-shopů a přepravních společností, které ČTK oslovila.

Brněnský internetový obchod s parfémy a kosmetikou Notino zaznamenal v době zavřených obchodů meziroční růst o 10 až 15 procent. Tento podíl se stále zvyšuje. "Vánoční sezona u nás začíná s nástupem prosince. Je nejvytíženější v celém roce, takže se na ni od léta připravujeme. Navýšili jsme skladové zásoby i počty zaměstnanců. Stejně jako každý rok i letos očekáváme, že lidé budou na Vánoce nakupovat hlavně vůně," řekl marketingový ředitel Radek Ondrášík.

Dodal, že v roce 2019 měla firma roční obrat 8,7 miliardy korun, nyní je to již více než 10 miliard. "Při dynamickém růstu letos můžeme dosáhnout ročního obratu až 13,9 miliardy. Uzavření kamenných prodejen jistě přihrálo e-commerce společnostem obecně. V Notinu podstatně rostly hlavně kategorie pleťové a vlasové kosmetiky," řekl.

V e-shopu Alzy nyní nakupuje o více než polovinu větší množství zákazníků než v předchozím roce. "Začátek vánočních nákupů a s tím i rychlejší růst poptávky obvykle vnímáme kolem poloviny října. Letos se prolnul se zavedením přísnějších vládních opatření a zdá se, že sezona začala o několik týdnů dříve," uvedl místopředseda představenstva firmy Petr Bena.

S častějším nákupem na internetu se pojí také nápor na přepravní společnosti. Firma PPL očekává, že letos doručí v porovnání s loňským rokem o 45 procent více zásilek putující z e-shopů soukromým příjemcům. "Objemy postupně narůstají a ještě se podle našich predikcí zvýší. Předpokládáme, že ve vánoční sezoně doručíme 250.000 zásilek denně. Měli bychom být schopni po celou dobu zajistit dobrou kvalitu služeb. Přinejhorším budeme menší část zásilek doručovat s jednodenním zpožděním. Většinu však doručíme do druhého dne," sdělil generální ředitel Petr Horák.

Zásilková společnost DHL Express na začátku týdne spustila obousměrný let z Brna do Lipska, který má v období Vánoc pomoci s obsluhou jižní Moravy a Vysočiny. "Očekáváme zvýšené objemy o více než polovinu. Kvůli koronaviru se celosvětově navyšuje počet zásilek rychleji, druhá vlna se sešla s hlavní sezonou Vánoc. Jsme na to připraveni a očekáváme historický vrchol v on-line obchodování," konstatoval obchodní ředitel firmy Jakub Tomšovský.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík vyčíslil týdenní nárůst podaných balíkových zásilek proti stejnému týdnu v roce 2019 zhruba o 50 procent. Z důvodu karantény, nemoci či čerpání ošetřovného ale chybí zhruba čtvrtina zaměstnanců v doručovací síti. "Plánujeme navýšit kapacity brigádníků o 5000. Rozhodný den pro podání balíků do sítě České pošty tak, aby byly doručeny do Vánoc, stanovíme na začátku prosince. Přihlédneme na současnou pandemickou situaci ve společnosti, kdy si lidé budou přes internet objednávat kromě tradičních vánočních dárků i zboží běžné potřeby, a na absenci zaměstnanců z důvodu nemoci, karantény a podobně," dodal Vitík.

Související

Více souvisejících

e-shopy Vánoce Ekonomika DHL Alza Notino

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 30 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy