Velké firmy reagují na Babišovu výzvu, na trasování poskytnou stovky lidí

Po sobotní výzvě premiéra Andreje Babiše (ANO) nabídly firmy více než 300 dalších zaměstnanců call center na pomoc hygienikům s trasováním kontaktů nakažených koronavirem. Vládní zmocněnec Vladimír Dzurilla dnes ČTK řekl, že počty zvýšily firmy, které jsou do trasování už zapojeny, a přihlásily se i nové. Vedle bank a státní energetické firmy ČEZ jsou to i všichni operátoři a také České dráhy.

Zaměstnanci firem, které se k trasování přihlásily dřív, se do telefonování zapojí rychleji. Například ČEZ dnes nové bude proškolovat, uvedl Dzurilla. U nových společností k tomu bude třeba uzavřít smlouvy a zajistit přístupy do systému. "Celý ten proces trvá dva tři dny," řekl Dzurilla. Dodal, že až v úterý tak bude moci počty upřesnit.

Do trasování se připojí například kolem 50 zaměstnanců Českých drah Podle mluvčí Gabriely Novotné půjde hlavně o pracovníky call centra, kteří budou budou pomáhat s obvoláváním kontaktů. "V tuto chvíli probíhá jednání a komunikace se zástupci Chytré karantény. Naši zaměstnanci jsou připraveni se ihned zapojit," podotkla.

V končícím týdnu se v call centrech na trasování kontaktů nakažených koronavirem podílelo přes tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že počty hygieniků nelze posílit, "protože ti lidé prostě nejsou". Přímo s nakaženým o jeho zdravotním stavu může hovořit jenom hygienik, kterých je zhruba osm set.

Další hovory, jako je telefonování rizikovým kontaktům, se kterými se nakažený potkal, nebo praktickým lékařům, mohou zajišťovat i externí call centra. Zapojili se už také zaměstnanci úřadu vlády, celníci nebo se jednalo o policistech. Stát podle Babiše nyní nutně potřebuje až 500 lidí, kteří mají zkušenosti s prací v call centrech, aby pomáhali s dohledáváním kontaktů nakažených.

V sobotu přibylo 4635 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to sice o skoro čtyři tisíce nakažených méně než v rekordní pátek, jde ale nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy se většinou méně testuje, a celkově pátý nejvyšší počet za jediný den od začátku epidemie.

V nemocnicích bylo 2085 pacientů s covidem, z toho 408 ve vážném stavu. V sobotu zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 22 lidí, celkový počet úmrtí se tak zvýšil na 948. V sobotu tým Chytré karantény vyzýval lidi k tomu, aby i přes nepřízeň počasí chodili na testy, nepřišli podle něj ani všichni objednaní.

Související

Více souvisejících

hygienici ČEZ České Dráhy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy