Výsledky červencové tuzemské průmyslové výroby ukazují na blížící se recesi

Výsledky červencové tuzemské průmyslové výroby a předstihových indikátorů ukazují na blížící se recesi české ekonomiky. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Ke zhoršení situace podle nich dále přispěje energetická krize.

Hodně podle nich bude záležet na vládní pomoci podnikům. Průmysl v Česku v červenci zpomalil meziroční růst na 0,8 procenta z červnových 2,7 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

"Tuzemský průmysl v červenci vykázal mírný meziměsíční pokles výroby a výroba byla celkově o něco slabší, než očekával finanční trh," uvedl analytik Generali investments Radomír Jáč. V dalších měsících se podle něj situace může dále zhoršovat s tím, jak na tuzemský průmysl a na průmysl napříč Evropou obecně budou dopadat vysoké ceny energií a slábnoucí poptávka.

Červencová data z průmyslu ukazují blížící se recesi, doplnil analytik Deloitte Filip Pastucha. Pokles ve většině odvětvích kompenzuje zlepšení v automobilovém průmyslu. To je však podle něj dáno především nízkou srovnávací základnou z minulého roku.

"Výhled do nejbližší budoucnosti růžový není," souhlasil analytik Cyrrusu Vít Hradil. Hodnota nových zakázek sice zůstává na obstojné úrovni, ale meziměsíčně poměrně výrazně poklesla. Podle předstihových indikátorů se nálada ve výrobním sektoru znatelně zhoršuje, ačkoliv úmysl propouštět či omezovat aktivitu prozatím hlásí poměrně malá část firem. "Zraky průmyslu se teď budou patrně upínat hlavně k avizovanému evropskému řešení energetické krize. Pokud odtud nepřijde hmatatelná úleva, lze během podzimu očekávat významný pokles výrobní aktivity," podotkl.

Útlum produkce v dalších měsících předjímají i předstihové indexy, takže průmysl se už v dalších měsících v meziročním plusu neudrží, míní analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podniky pod tíhou prudce rostoucích nákladů a mizící poptávky omezí investice. Řada firem se ocitne v existenčním ohrožení, a to zejména těch z energeticky náročných odvětví jako jsou výrobci stavebních materiálů, sklářský či chemický průmysl. Váznoucí podpora od státu může znamenat ztrátu jejich konkurenceschopnosti na mezinárodním poli. "Domníváme se, že průmysl přispěje k mezikvartálnímu poklesu české ekonomiky už možná ve třetím čtvrtletí," uzavřel.

Související

Více souvisejících

Průmysl

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy