Znovuzavedení odvodů je problém. Budoucnost řady živností nejistá

V srpnu v Česku přibylo 3452 podnikatelů, což je nejvyšší počet od ledna 2012. Podnikat začalo 4982 lidí. Na 1530 lidí naopak s podnikáním skončilo a svoji živnost zrušilo. Jde o nejnižší počet ukončených podnikatelských oprávnění od začátku roku 2010. Svoji živnost v srpnu přerušilo 5635 podnikatelů. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

V srpnu letošního roku začalo podnikat o 253 lidí méně než v srpnu 2019. Svoji živnost přerušilo o 305 více podnikatelů než před rokem a zcela ji ukončilo o 1712 lidí méně.

"Nízký počet ukončených živností je stále ještě ovlivněn vládní podporou živnostníků. Stát od března 2020 do srpna 2020 odpustil fyzickým osobám platby minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění. Je proto pravděpodobné, že někteří lidé svoji živnost přeruší nebo ukončí právě se znovuzavedením povinné platby pojistného," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Během prvních osmi měsíců roku začalo v Česku podnikat 40.818 fyzických osob, tedy o 3104 méně než ve stejném období loňského roku. Své podnikání ukončilo 23.500 lidí, o 7652 méně než před rokem. Svou živnost přerušilo 67.105 podnikatelů, o 1135 více než o rok dříve.

Celkově skončilo 2,2 procenta aktivních podnikatelů. Ne všechna odvětví jsou na tom však stejně. V rámci největších odvětví ukončilo svoji činnost nejvíce aktivních podnikatelů ve stavebnictví a v odvětví nakládání s nemovitostmi (po 2,8 procenta) či v dopravě a skladování (2,7 procenta). Například v sektoru tvůrčích uměleckých a zábavních činností ale šlo o 3,7 procenta aktivních podnikatelů a v ubytování o 2,9 procenta.

Živnost od začátku roku přerušilo 6,2 procenta aktivních podnikatelů. Mezi jednotlivými obory ale opět panovaly výrazné rozdíly. V dopravě a skladování přerušilo živnost devět procent aktivních podnikatelů a v administrativních činnostech, kam patří například poskytování operativního leasingu, činnost cestovních kanceláří a agentur nebo zaměstnavatelských agentur, šlo o 10,2 procenta aktivních podnikatelů. Největší část aktivních podnikatelů skončila v tvůrčích, uměleckých a zábavních činnostech, a to celá čtvrtina.

Od začátku roku zahájilo svoji činnost nejvíce podnikatelů v Praze (8048), ve Středočeském kraji (4976) a v Jihomoravském kraji (4379). Nejméně lidí začalo během uplynulých osmi měsíců podnikat v Karlovarském kraji (914), v Libereckém kraji (1555) a v Pardubickém kraji (1719).

Od začátku roku zaniklo nejvíce podnikatelů opět v Praze (3634), v Jihomoravském kraji (2755) a ve Středočeském kraji (2737). Nejméně podnikatelů zaniklo v Karlovarském kraji (861), na Vysočině (886), a v Pardubickém kraji (979).

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé živnostníci Ekonomika sociální a zdravotní pojištění

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy