Strojvůdci Deutsche Bahn ukončili stávku. Vlaky i přesto nepojedou

Berlín - Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) dnes v 18:00 SEČ ukončili stávku. Dopravce ale očekává výpadky vlaků i po skončení stávky. Potíže, které se protáhnou až do neděle, lze podle společnosti očekávat především v dálkové dopravě.

"Deutsche Bahn nyní s vysokým nasazením pracují na tom, aby co nejdříve po skončení stávky začaly regionální i dálkové vlaky opět jezdit podle jízdních řádů," uvedl dnes železniční dopravce v tiskovém prohlášení. "Především v dálkové dopravě to ale vzhledem ke komplexnímu plánování vlaků a personálu zabere víc času a ještě v neděli bude naše nabídka výrazně omezená," doplnily DB.

Stávka strojvůdců začala v nákladní dopravě ve středu, v osobní ve čtvrtek a byla jednou z nejdelších na německé železnici. DB v době stávky vypravovaly zhruba třetinu osobních vlaků, nákladní vlaky vozily především uhlí nutné pro zajištění provozu elektráren.

Šéf odborového svazu strojvůdců (GDL) Claus Weselsky v pátek překvapivě oznámil, že se stávka o 34 hodin zkrátí. Podle něj to bylo smířlivé gesto vůči vedení DB vedené mimo jiné snahou o zajištění bezproblémového průběhu nedělních oslav 25. výročí pádu Berlínské zdi.

Nynější stávka, šestá od konce srpna, je důsledkem dlouhodobého sporu mezi GDL a vedením DB o pracovní podmínky strojvůdců a o postavení odborového svazu v koncernu. GDL zpočátku usiloval hlavně o zkrácení pracovní doby strojvůdců z 39 na 37 hodin týdně a žádal zvýšení platů od 1. ledna o pět procent.

Související

Více souvisejících

Vlaky stávka Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy