Obří razie v EU: Kvůli podvodům s DPH zatčeno 27 lidí, zasahovalo se i v Česku

Haag - Evropa včera zažila rozsáhlé zatýkání na několika místech. Tentokrát nešlo o terorismus, ale o podvody s DPH. Prohlídky se uskutečnily také na území České republiky.

Zatčeno bylo celkem 27 lidí. Skupina si podle Jednotky Evropské unie pro justiční spolupráci (Eurojust) nezákonně přišla na 320 milionů eur (asi 8,6 miliardy Kč). Podle mluvčího české protikorupční policie Jaroslava Ibeheje činí škoda způsobená na území ČR 200 milionů korun. Vyšetřovatelé vykonali asi 50 prohlídek, pět z nich se uskutečnilo v Česku.

"Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality na základě požadavků polských a německých justičních orgánů provedli ve čtvrtek na území České republiky pět domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor. Dále požádali několik osob o podání vysvětlení a vydání věci," upřesnil Ibehej.

Při koordinované operaci nazvané Vertigo 3 zasáhli policisté také na Slovensku, v Belgii, Německu, Nizozemsku, Polsku, Dánsku, Francii, Itálii, Irsku, Lucembursku, Rumunsku, Španělsku, Švédsku a Británii, upřesnil Eurojust v tiskovém prohlášení. Do vyšetřování, které iniciovaly německé, nizozemské a polské úřady, se zapojili i experti unijních organizací Eurojust a Europol.

Podvodná síť byla podle organizace Eurojust velmi důmyslná. Její členové se podle vyšetřovatelů podíleli na takzvaném karuselovém nebo kolotočovém podvodu, kdy se většinou zboží převáží přes hranice členských států EU. Vyvážené zboží je osvobozeno od DPH, daň má zaplatit dovozce a může si ji odečíst. Firma ale při podvodu DPH nezaplatí, nebo zboží při dalším prodeji fakturuje s DPH.

Akce proti síti byla součástí širšího vyšetřování organizovaných podvodů s daní z přidané hodnoty v EU zvaného Vertigo. Od začátku roku se jedná o třetí podobný zátah. Podvody s DPH se zvlášť zabývá Společný vyšetřovací tým (JIT), který tvoří Česko, Německo, Nizozemsko a Polsko a který dostává od července 2013 organizační a finanční pomoc od Eurojustu, uvedla tato organizace se sídlem v Nizozemsku na svém webu.

Související

krimi

Policie stíhá 22 lidí za krácení DPH, způsobili škody za 16 milionů korun

Policie obvinila 22 lidí z krácení daně z přidané hodnoty. Škodu zatím kriminalisté vyčíslili na zhruba 16 milionů korun. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Za zkrácení daně se škodou velkého rozsahu hrozí některým ze stíhaných až desetileté vězení.

Více souvisejících

podvody s DPH EU (Evropská unie) Eurojust

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

Jednotky izraelské armády porušují lidská práva, tvrdí USA. Zvažují sankce

Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě porušilo lidská práva Palestinců na Západním břehu Jordánu, ještě před vypuknutím války Izraele s palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy v říjnu 2023.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy