ČEZ požádal o prodloužení provozu 2. bloku v Dukovanech

Dukovany - Společnost ČEZ dnes požádala Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o prodloužení platnosti současného povolení k provozu druhého reaktorového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Platnost končí k 31. prosinci letošního roku. ČEZ žádá kvůli posunu zahájení letošní odstávky druhého bloku na 16. září o prodloužení platnosti povolení do poloviny roku 2017. ČTK to dnes oznámil mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk. Podle předsedkyně SÚJB Dana Drábové by povolení mohlo být vydáno do 30 dnů, pokud nebude nutné doplnění žádosti.

Ke změně termínu zahájení letošní odstávky druhého reaktorového bloku došlo kvůli nutným rentgenovým kontrolám svarů. "V průběhu odstávky musí být provedena řada speciálních kontrol a zkoušek, jejichž výsledky musí být zapracovány do dokumentace, která je podkladem k žádosti na další dlouhodobý provoz," uvedl mluvčí. Prodloužením platnosti stávajícího povolení bude podle něj vytvořen dostatečný časový prostor pro zpracování těchto výsledků. ČEZ proto žádá o prodloužení platnosti do 10. července 2017, ale konečné rozhodnutí bude na posouzení SÚJB.

"Žádost posoudíme, pokud tam nebude nějaká překážka, tak nemáme důvod nepostupovat stejně jako v případě prvního bloku," řekla dnes ČTK Drábová. Povolení by podle ní mohlo být vydáno ve správní lhůtě do 30 dnů, pokud nebude potřeba vyžádat si nějaké další doplnění.

"Současně s touto žádostí jsme dnes předložili dokumentaci, dokladující bezpečný stav zařízení pro provoz druhého bloku po dobu prodloužení platnosti stávajícího povolení. Jedná se zejména o průkazy k plnění souvisejících požadavků plynoucích z Atomového zákona a jeho prováděcích předpisů," sdělil Roman Havlín, ředitel útvaru Bezpečnost Divize výroba.

Vedle dokončení kontrol dokumentace svarů čeká experty řada náročných kontrol zařízení a systémů - například posuzování stavu tlakové nádoby reaktoru a všech dalších hlavních komponent jaderné elektrárny. Na vyhodnocování výsledků se podílí řada specializovaných institucí a výzkumných ústavů. Jejich zpracování je časově velmi náročné.

Provedeny budou například zkoušky těsnosti hermetických prostor bloků, které se provádí v osmiletých cyklech, kontroly parogenerátorů, hlavních cirkulačních čerpadel, části potrubí a měřících a bezpečnostních systémů. Dokončeny budou také investiční akce související s modernizací zaměřenou na další dlouhodobý provoz. Výsledky všech těchto činností budou obsahem rozsáhlé aktualizované dokumentace čítající kolem 5000 stran, která je součástí žádosti o povolení dalšího provozu druhého reaktorového bloku.

Žádost o nové povolení provozu pro první blok Jaderné elektrárny Dukovany podala firma ČEZ loni 24. září, ale v prosinci sama požádala o přerušení řízení kvůli rozšířeným kontrolám zařízení. Reaktor byl odstaven 167 dní, štěpná reakce v něm byla obnovena 11. února. Energetici museli v bloku navíc zkontrolovat svary, protože jejich rentgenové snímky v dokumentaci byly nekvalitní. Žádost o pokračování řízení k nové licenci pro první blok předal ČEZ státnímu úřadu 26. února. SÚJB vydal povolení 30. března.

Jaderná elektrárna Dukovany má čtyři jaderné bloky. Povolení pro jejich provoz zatím ČEZ dostával vždy na deset let. O další povolení u zbývajících dvou bloků má ČEZ požádat státní úřad v roce 2017.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ dukovany Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy