Nečas: Energetickou bezpečnost zajistí Nabucco

Brusel - Plynovod Nabucco je klíčový projekt pro posílení energetické bezpečnosti střední Evropy včetně České republiky, prohlásil premiér Petr Nečas po čtvrtečním jednání s komisařem pro rozšíření Štefanem Fülem. Česko současně podporuje rozšíření Evropské unie o Chorvatsko.

"Naše vztahy s partnery na východ od nás velmi souvisí s trasou energetických sítí včetně tras přes Balkán. Máme značný zájem na projektu Nabucco, který považujeme za klíčový pro posílení energetické bezpečnosti střední Evropy i České republiky," řekl Nečas.

Plánované rozšíření EU o Chorvatsko podle Nečase Praha velmi podporuje. "Postoj české vlády je v tomto tradiční. Podporujeme rozšíření a podporujeme vstup Chorvatska do Evropské unie," řekl Nečas. Je spokojený, že se posunuly i rozhovory, které se týkají vstupu Srbska do unie. "Z hlediska stability západního Balkánu je to nesmírně důležité," dodal předseda české vlády.

Štefan Füle uvedl, že načasování této debaty bylo ideální, protože začátkem listopadu bude Evropská komise schvalovat takzvaný rozšiřovací balíček, který hodnotí všechny kandidáty na členství v EU. "Chorvatsko se nyní nachází v poslední zatáčce před vstupem do EU. Je však zároveň jasné, že poslední zatáčka je nejobtížnější," řekl Füle.

Chorvatsko nyní bude muset dokázat nejen to, že zavedlo všechny právní standardy, ale také to, že v praxi fungují. "Vnímání rozšíření je v některých zemích na téměř mezní úrovni a jediný způsob, jak to změnit, je mít kandidáty, kteří jsou 100 procentně připraveni," řekl Füle.

Vstup Chorvatska má spojitost i s garancí pro Českou republiku, kterou v době ratifikace Lisabonské smlouvy prosadil prezident Václav Klaus. "Existují zde platné dohody a nejdůležitější je držet slovo," řekl Nečas. To, že by přijetí této garance bylo nějak ohroženo, nenaznačil.

Související

Ilustrační fotografie.

ČEPS koupila NET4GAS, který provozuje plynovody na českém území

Státní společnost ČEPS v pátek podepsala kupní smlouvu na nákup společnosti NET4GAS Holdings, která je výlučným držitelem licence pro přepravu plynu přes české území. Nákup ve středu schválila vláda, dokončení transakce podléhá souhlasu regulačních orgánů.
Ilustrační fotografie. Komentář

Česko chce energetickou nezávislost na Rusku, pomoci mohou nové plynovody. Má to ale háček

Možná to ještě není všem lidem v Čechách jasné, že i kvůli neschopnosti lidí, jako jsou Andrej Babiš či Karel Havlíček z ANO, kteří „zaručeně“ rozumí energetice, má Česká republika v právě probíhající energetické krizi velký problém. Nejen s cenami, ale s tím, že už mohla mít v zemi položené potřebné plynové potrubí k zemím s mořskými přístavy, jako třeba do Polska (viz slovenská úspěšně otevřená plynová stavba), z něhož mohl proudit nejen plyn z LNG terminálů, ale nemá. Navíc osm let vlády populistů a socialistů nevedlo ani k obnově dodávek třeba od norských dodavatelů plynu (proč, vždyť přece ruský plyn byl levnější) nebo jiných.

Více souvisejících

Plynovod Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 18 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy