Firmu Ryanair zasáhla první stávka pilotů v historii

Berlín - Německá letiště dnes zasáhla výstražný protest německých pilotů nízkonákladových aerolinek Ryanair. Na dobu stávky, která byla prvním takovým protestem od založení firmy v roce 1985, bylo naplánováno 16 letů. Podle mluvčího berlínských letišť pět ze sedmi plánovaných letů v metropoli odletělo podle plánu, jeden byl zpožděn.

Protest za uznání odborové organizace pilotů Vereinigung Cockpit (VC) trval od od 5:00 do 9:00 SEČ. Vedení irské společnosti se za vzniklé nepříjemnosti pasažérům omluvilo a proběhlou akci opětovně označilo za "zbytečnou". "Jsme všem našim pilotům vděční, že jsou pro ně na prvním místě zákazníci a že stávku do značné míry ignorovali," píše se v dnešním prohlášení aerolinek.

Na dobu stávky, jež byla prvním takovým protestem od založení firmy v roce 1985, bylo naplánováno 16 letů. Z Frankfurtu bylo odbaveno všech šest letů podle plánu, z Berlína a letiště Kolín/Bonn bylo hlášeno několik vícehodinových zpoždění. Ryanair odhaduje, že dnes budou moci být vypraveny všechny plánované lety.

"Tohle byl výstražný výstřel, začali jsme mírně, ale potenciál je mnohem větší," řekl agentuře Reuters mluvčí VC Markus Wahl. Dodal, že VC vyzvalo ke stávce pouze piloty se stálou pracovní smlouvou, což je jen polovina z celkem 400 pilotů Ryanairu v Německu. Odbory požadují, aby se ve firmě, která přepravuje nejvíce pasažérů v Evropě, zlepšily pracovní podmínky a zvýšily platy.

Další stávky se zatím podle Wahla do 26. prosince nechystají. Příští vývoj nicméně závisí na ochotě společnosti Ryanair vyjednávat s odbory jako rovný s rovným, uvedla agentura DPA.

Irské aerolinky původně tvrdily, že odbory neuznají a v žádném případě s nimi nebudou vyjednávat. Minulý týden však připustily, že odborové svazy uznají, aby se vyhnuly koordinované stávce po celé Evropě během vánočního období, a že s nimi budou jednat. To přesvědčilo irské, italské a portugalské piloty, kteří stávku odvolali.

Nicméně podle německé odborové organizace Ryanair odmítl přijmout dva členy z její pětičlenné vyjednávací komise. Společnost navrhla termín další schůzky na 5. ledna za stejných podmínek. Jak ale v rozhovoru s novináři podotkl předseda odborů Ilja Schulz, odbory mají právo vybrat si účastníky jednání a nenechají si je diktovat.

Ryanair se dosud zřízení odborových organizací v jednotlivých zemích, kde působí, bránil. Písemně uznal po masivním nátlaku zatím jen irskou odborovou organizaci Impact Trade Union, se kterou se má sejít k jednání 3. ledna, uvedla agentura DPA.

Související

RyanAir

Letadlo Ryanair z Katovic do Atén doprovázely stíhačky kvůli bombové hrozbě

Dva řecké stíhací letouny F-16 dnes doprovázely letadlo společnosti Ryanair mířící z polských Katovic do řeckého hlavního města Atén. Učinily tak z preventivních důvodů poté, co byla nahlášena hrozba bombového útoku na palubě, napsala agentura AFP. Letoun s více než 190 lidmi na palubě odpoledne bezpečně přistál na mezinárodním letišti v Aténách. Poplach byl planý.
Boeing 737-800 společnosti RyanAir

Šéf Ryanairu: Pilot letu, který byl odkloněn do Minsku, neměl na výběr

Pilotovi letu společnosti Ryanair, který byl v květnu po zásahu běloruských úřadů odkloněn ze své trasy Atény-Vilnius do Minsku, nebylo umožněno spojit se s aerolinkami, aby se s nimi poradil o nouzovém přistání, uvedl generální ředitel letecké společnosti Michael O'Leary. Poté, co dispečeři pilota upozornili na vážnou hrozbu bombovým útokem, neměl na výběr a musel se podřídit jejich výzvám, vysvětlil podle stanice BBC O'Leary parlamentnímu výboru pro dopravu.

Více souvisejících

RyanAir stávka Letiště Berlín Německo Ekonomika irsko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy