Ruští agenti vtrhli do tajného jaderného střediska, inženýři tam těžili bitcoiny

Moskva - Rozruch v ruských médiích způsobili dva inženýři z jaderného střediska v Sarovu, které přímo v práci zatkli agenti tajné služby. Obvinění použili místní superpočítač k "těžbě" bitcoinů, tedy rozmnožení virtuální měny do vlastních peněženek.

Sarov, ležící asi 500 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, býval za dob Sovětského svazu utajovaným městem (nejznámějším krycím názvem býval Arzamas-16) i kolébkou ruské jaderné a vodíkové bomby. Před několika lety zde byl podle médií spuštěn nejvýkonnější počítač v Rusku.

"Skutečně došlo k pokusu o nepovolené použití služebních počítačových kapacit pro soukromé účely, včetně takzvané těžby. Tyto těžaře zadržely příslušné orgány. Pokud víme, jsou trestně stíháni," řekla dnes agentuře Interfax mluvčí jaderného střediska Taťjana Zalesská.

"Podobné pokusy se poslední dobou vyskytly v řadě velkých podniků, disponujících výkonnými počítači. Budeme tvrdě postihovat tuto technicky neperspektivní a trestně postižitelnou činnost," dodala.

Mluvčí neupřesnila, kolik pracovníků střediska si tajní agenti odvedli, podle médií šlo o dva inženýry. "Vymysleli způsob, jak úplně splatit státní dluh. Místo aby se o nápad podělili s vedením, rozhodli se nejdřív postarat o vlastní finance. Ale chytili je při tom," poznamenal server Newsru.com. Již bez ironie dodal, že zmínění inženýři "jakýmsi neuvěřitelným způsobem" dokázali superpočítač připojit k internetu. To však zaznamenala bezpečnostní služba, a tak tajní agenti dorazili ještě dříve než bitcoiny.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.
Bitcoin

Bitcoin stoupá navzdory varování z Evropské centrální banky, že jde o „měnu zločinu“, jejíž vnitřní hodnota je nulová

Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes odpoledne středoevropského času překonala psychologickou hranici 60 tisíc dolarů, a to poprvé od listopadu 2021. Po jejím prolomení nyní může být jen otázkou času, než překoná dosavadní historický rekord, takřka 69 tisíc dolarů, jehož dosáhla rovněž v listopadu 2021. Stalo by tak navzdory četným varováním z oficiálních míst, včetně z Evropské centrální banky.

Více souvisejících

Bitcoin Rusko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy