ECB nechala měnovou politiku beze změny, upravila však rétoriku

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka (ECB) dnes nechala základní úrokové sazby beze změny. Z textu, který popisuje její zamýšlené kroky ale vypustila, že je připravena nákup dluhopisů zvýšit, pokud to bude nutné. Analytici považují změnu rétoriky za další krok v omezování mimořádně uvolněné měnové politiky.

ECB dnes zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta. Banka nadále předpokládá, že v příštím roce hospodářský růst eurozóny zpomalí na 1,9 procenta a v roce následujícím na 1,7 procenta. Inflace by podle nejnovější prognózy měla v letošním i příštím roce činit 1,4 procenta, v roce 2020 by měla vystoupit na 1,7 procenta.

Šéf ECB Mario Draghi upozornil, že je nadále zapotřebí vzestup inflace podporovat stimulačními opatřeními. Poukázal rovněž na ekonomická rizika spojená se "vzestupem protekcionismu".

Základní úroková sazba ECB zůstává na dlouhodobém minimu nula procent. Centrální banka rovněž potvrdila své říjnové rozhodnutí, že až do konce září bude nakupovat měsíčně dluhopisy v objemu 30 miliard eur (zhruba 763 miliard Kč).

ECB nakupuje dluhopisy již tři roky. Ve svém dnešním prohlášení uvedla, že je připravena prodloužit program i po září, pokud to bude potřeba, avšak vypustila zmínku o tom, že je připravena program rozšířit. To je sice převážně symbolický krok, avšak považovaný za první známku širší revize politiky v letošním roce.

"Podle našeho názoru je to důležitý první krok k odchodu od nekonvenční politiky, který zvyšuje pravděpodobnost, že nákupy aktiv budou v září ukončeny," uvedla hlavní ekonomka banky DNB Kjersti Hauglandová.

Hlavním cílem ECB je stabilizovat inflaci těsně pod dvěma procenty. Tento cíl je však stále daleko. V únoru inflace v eurozóně činila 1,2 procenta a byla nejníže od prosince 2016. Analytici také upozorňují, že eurozóna sice silně roste a nezaměstnanost klesá, čelí ale i mnoha nejistotám. Je zde riziko obchodní války se Spojenými státy či nejistota po parlamentních volbách v Itálii. Ekonomové nyní očekávají, že ECB ukončí nákupy dluhopisů do konce letošního roku. Zvýšit úroky by podle nich mohla poprvé ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Související

Raiffeisenbank

Raiffeisen Bank čelí tlaku, aby opustila ruský trh

Evropská centrální banka (ECB) se snaží přimět rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI), aby se zbavil svých vysoce ziskových aktivit v Rusku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Reuters. 
Christine Lagardeová

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům

Inflace v eurozóně je podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové stále příliš vysoká. ECB ale podle ní rázně zakročí, aby inflaci vrátila zpět ke dvěma procentům. Lagardeová to dnes řekla na konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem. Euro po jejích slovech zpevnilo.

Více souvisejících

ecb Ekonomika dluhopisy

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

Gershkovich míří v soudu. Rusové poprvé odhalili, z čeho novináře viní

Rusko posílá Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, k soudu v Jekatěrinburgu. Úřady ho viní ze sběru informací pro CIA o činnosti podniku Uralvagonzavod, který vyrábí a opravuje armádní techniku.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy