Konec výjimky. Americká cla na ocel a hliník začnou platit i pro EU, Juncker soptí

Washington/Brusel - Spojené státy začnou od pátku uplatňovat cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník také na dovoz z Evropské unie, Kanady a Mexika. Oznámil to dnes americký ministr obchodu Wilbur Ross. Toto rozhodnutí podle agentury Reuters prudce zvýšilo hrozbu obchodní války. Evropská komise a Mexiko již oznámily, že v reakci na postup Washingtonu plánují zavedení vlastních cel na různé zboží z USA. Také Kanada slíbila, že podnikne kroky na ochranu svých zájmů.

Podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera nemá EU jinou možnost než řešit věc sporem u Světové obchodní organizace (WTO). Juncker dnešní krok administrativy prezidenta Donalda Trumpa označil za čistý a jasný protekcionismus. "Budeme bránit zájmy unie plně v souladu s mezinárodním obchodním právem," prohlásil.

Podle agentury Reuters členské země EU podporují plán Evropské komise zavést cla na americké zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (72 miliard Kč).

Spojené státy zavedly nová cla na ocel a hliník 23. března. Trump k tomu využil americký zákon z roku 1962, který umožňuje prezidentovi uvalit cla v případě, že dovoz ohrožuje národní bezpečnost. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která v pátek vyprší. Ross dnes uvedl, že jednání s EU sice přineslo pokroky, ty však nebyly dostatečné k prodloužení výjimky. Dodal, že Spojené státy chtějí v rozhovorech pokračovat.

Ministr rovněž upozornil, že jednání s Kanadou a Mexikem o revizi Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) postupují pomaleji, než Spojené státy doufaly.

Mexické ministerstvo hospodářství uvedlo, že v reakci na postup Washingtonu zavede vlastní cla na dovoz různého zboží z USA, včetně potravin a ocelářských produktů.

Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová prohlásila, že kanadská vláda je připravena bránit kanadský průmysl a pracovní místa. "Budeme reagovat patřičným způsobem," uvedla.

Evropská unie již dříve předložila Světové obchodní organizaci (WTO) seznam amerických produktů, na které by mohla uvalit vysoká cla jako odvetu za cla na dovoz oceli a hliníku do Spojených států. Na seznamu se nachází například rýže, brusinky, burbon, kukuřice, arašídová pomazánka či ocelářské výrobky.

Evropská unie již dříve předložila Světové obchodní organizaci (WTO) seznam amerických produktů, na které by mohla uvalit vysoká cla jako odvetu za poplatky na dovoz oceli a hliníku do Spojených států. Na seznamu se nachází například rýže, brusinky, burbon, kukuřice, arašídová pomazánka či ocelářské výrobky.

V Česku podle Svazu průmyslu a dopravy ohrožují americká cla hlavně tuzemské oceláře, kteří se obávají omezení svého vývozu a přesměrování levné oceli ze třetích zemí z amerického na evropský trh, který je pro ně nejvýznamnější. Například největší české hutní podniky, Třinecké železárny a ArcelorMittal Ostrava, čekají, že jim kvůli zavedení dovozních cel na hliník a ocel klesne prodej některých výrobků do USA. Vzhledem k objemu výroby ale toto množství nebude příliš významné a dosáhne jen jednotek procent.

V případě, že by se cla do USA týkala i dalších komodit, například aut, pocítili by je i čeští výrobci autodílů. Největším obchodním partnerem ČR je totiž Německo, které výrobky finalizuje i z českých subdodávek. A čtvrtina exportu automobilů z celé EU míří právě do USA.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) clo Wilbur Ross (ministr USA) Jean-Claude Juncker Ekonomika ocel

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

Bartoška ocení Trojana na letošním karlovarském festivalu, oznámili organizátoři

Na slavnostním zakončení letošního 58. ročníku karlovarského festivalu proběhne velká sláva. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme oceňovaný český herec Ivan Trojan, oznámili dnes organizátoři filmové přehlídky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy