Malér Danske Bank ohrožuje finanční stabilitu Dánska, varuje analýza

Problémy s praním špinavých peněz v Dánsku, kde je největší bankovní společnost Danske Bank zapletena do skandálu podezřelých finančních převodů v objemu 200 miliard eur (5,2 bilionu Kč), mohou ohrozit finanční stabilitu země. Ve své analýze to dnes uvedla dánská centrální banka. Bývalý zaměstnanec Danske Bank Howard Wilkinson, který na skandál upozornil, při výpovědi v Evropském parlamentu minulý týden uvedl, že do skandálu Danske Bank může být zapletena i Česká republika.

"Problémy s praním špinavých peněz v jediné bance by se mohly rozšířit do celého finančního sektoru a mohly by ovlivnit finanční stabilitu," píše se ve zprávě centrální banky.

Danske Bank je největším poskytovatelem úvěrů v Dánsku, rozvaha ústavu je 1,5krát větší než hrubý domácí produkt (HDP) Dánska.

Analýza centrální banky uvádí, že v boji proti praní špinavých peněz je zapotřebí koordinovaného úsilí mezi firmami a státními orgány. Banka také vyzývá k lepší evropské spolupráci včetně posílení přeshraniční spolupráce v oblasti dohledu.

Danske Bank’s dirty money scandal could hurt the whole finance industry in its home market https://t.co/cYY7Cn1eVj #DanskeBank #Fiance #Banking

— Corporate Vision (@Corp_Vision) 30. listopadu 2018

Danske Bank vyšetřují kvůli praní špinavých peněz úřady v několika zemích a ústav by mohl čelit značným pokutám. Jak ale vyplynulo ze zátěžových testů, největší banky v Dánsku mají dostatečný kapitál na to, aby odolaly i hluboké recesi, uvedla centrální banka. Otázkou případných pokut pro Danske Bank se ale nezabývala.

Centrální banka také uvedla, že po dlouhém období nízkých úrokových sazeb a vstřícných finančních podmínek by banky měly při poskytování úvěrů převzít větší rizika.

Hospodářské noviny (HN) dnes upozornily, že whistleblower Wilkinson minulý týden při výpovědi v Evropském parlamentu zmínil, že podle jeho informací proudily podezřelé převody i přes Českou republiku. Zájem o jeho svědectví má podle HN Česká národní banka i Finanční analytický úřad, které v Česku vykonávají dozor nad bankovním trhem. Banky musejí ze zákona prověřovat identitu svých klientů. Pokud v kontrolních postupech selžou, může jim ČNB odebrat licenci. To už se v minulosti i stalo.

Související

Danske Bank, ilustrační fotografie

Danske Bank čelí dalšímu vyšetřování, nyní kvůli vymáhání dluhů

Finanční ústav Danske Bank čelí novému vyšetřování, které zahájil dánský úřad pro regulaci finančního sektoru (FSA) a v němž se angažuje i hospodářská policie. Ukázalo se, že největší dánská bankovní společnosti mohla regulátora klamat ohledně nápravy chybného vymáhání dluhů.
Aivar Rehe

Exšéfa estonské pobočky Danske Bank našli mrtvého, proslul jako workoholik

Bývalého šéfa estonské součásti dánského finančního ústavu Danske Bank Aivara Reheho nalezli mrtvého. Agentuře Reuters to dnes sdělila estonská policie. Z finančního skandálu banky, který vznikl v době, kdy ji Rehe v letech 2007 až 2015 řídil, tento člověk podezřelý nebyl. Ve vyšetřování ale figuroval jako svědek.

Více souvisejících

Danske Bank dánsko Ekonomika banky EUR

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy