Toyota Supra jde na dračku, v Evropě se vyprodala ještě před uvedením v Ženevě

Japonská automobilka Toyota vyprodala v Evropě celou letošní edici svého sportovního modelu Supra. Vůz se na trh vrátil po 17 letech a rezervovat si jej bylo možné od loňského října. Již vyprodané auto firma ukázala na autosalonu v Ženevě.

"Rád bych poděkoval prvním 900 zákazníkům za jejich rezervace, kterými si zajistili prioritní přístup k nové Toyotě GR Supra ještě před oficiální evropskou premiérou na ženevském autosalonu 2019. Jako hlavní konstruktér se už nemohu dočkat, až usednou za volant, a současně věřím, že v co největším počtu lidí znovu zažehneme touhu a umožníme jim se za volantem opět bavit," uvedl hlavní konstruktér Toyoty GR Supra Tetsuja Tada.

Here's everything you need to know about the new @Toyota Supra: https://t.co/7fbBjdDubB pic.twitter.com/raACfolokE

— Car and Driver (@CARandDRIVER) 2. března 2019

Kvůli dlouhé nepřítomnosti legendárního vozu na trhu poptávka několikanásobně převýšila plánovaný vyrobený objem. Pořadníky dosáhly několik tisíc záznamů a zakrátko budou zahájeny rezervace na vozy určené k dodání v roce 2020.

Supra má motor o zdvihovém objemu 3,0 litru a ve spolupráci s turbodmychadlem typu Twin Scroll dosahuje nejvyššího výkonu 340 koní a točivého momentu 500 Nm. Vybavená je osmistupňovou automatickou převodovkou.

Na oslavu legendárních tradic modelu Supra a uvedení kódového označení podvozku páté generace bude postaven exkluzivní model Toyota GR Supra A90 Edition. Všech 90 exemplářů verze A90 Edition, vyvedených v pozoruhodném matně šedém laku Storm, obouvajících 19" matně černá litá kola a vybavených podmanivým, řidičsky orientovaným kokpitem v červené kůži, už má také své kupce.

Toyota v Ženevě zároveň vystavuje novou edici mini vozu Aygo ze středočeského Kolína pod označením x-cite. V loňském roce byl tento model jedním z nejlépe prodávaných ve své třídě v Evropě. Celkem Toyota prodala 91.700 vozidel, což představuje podíl 7,4 procenta.

Automobilka v Ženevě zároveň představila sportovně laděnou verzi Corolly GR Sport, která je po Aygu druhým modelem, který obohatí evropskou nabídku vozů Toyota s tímto označením.

Další novinka Corolla Trek se bude nabízet výhradně v karosářské variantě Touring Sports s hybridním pohonem s autonomním dobíjením o objemu 1,8 nebo 2,0 litru. Vůz odkazující na spolupráci s výrobcem kol Trek reaguje na rostoucí oblibu crossoverů a robustně vyhlížejících vozů v evropské nižší střední třídě.

Související

Více souvisejících

Toyota prodej aut autosalon ženeva auto

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy