Stávka pilotů SAS zasáhla 72 tisíc cestujících, ruší se i lety do Prahy

Piloti skandinávské letecké společnosti SAS zahájili dnes časově neohraničenou stávku. Jejich vyjednávání o výši platů a pracovní době se zaměstnavateli totiž skončila bez úspěchu. Podle agentury AP bylo dnes z důvodu stávky zrušeno 673 letů, což zasáhlo zhruba 72.000 cestujících. Rušení letů se týká i spojů SAS do Prahy.

Agentura Reuters uvedla, že kvůli stávce norských, švédských a dánských pilotů bylo zrušeno zhruba 70 procent letů společnosti SAS. O víkendu by se podle aerolinií stávka mohla dotknout dalších 170.000 pasažérů. Spojů zajišťovaných partnery SAS, které představují kolem 30 procent letů, se stávka netýká.

Rickard Gustafson, SAS CEO comment on the ongoing strike.Despite intensive negotiations and a determination to avoid conflict we have regrettably been unsuccessful. The pilots´ unions have today decided to go on strike.I regret this deeply. https://t.co/7PBPbJtamq

— SAS - Scandinavian Airlines (@SAS) 26. dubna 2019

Společnost SAS dnes vyjádřila naději, že jednání s piloty budou brzy obnovena a že bude co nejdříve dosaženo dohody. Pokud by ale měly být splněny požadavky pilotů, mělo by to "pro firmu velmi negativní důsledky", uvedla mluvčí SAS Karin Nymanová.

Mezi lety SAS, které byly dnes zrušeny, patří i lety z Kodaně a ze Stockholmu, které měly přistát po 21:00 na Letišti Václava Havla v Praze. Rovněž byly odvolány lety SAS plánované před 22:00 z Prahy do švédské a dánské metropole.

Do dnešní stávky je zapojeno 1409 pilotů. Ke stávce je vyzval odborový svaz SPG, který zastupuje zájmy 95 procent pilotů SAS z Dánska, Norska a Švédska.

Odbory podle Reuters požadují větší transparentnost ohledně pracovní doby. Většina pilotů ji nemá pevně stanovenou a v některých případech se může stát, že nemají sedm víkendů v řadě volno. Piloti také požadují zvýšení platů.

Podle zaměstnavatelů jsou ale nároky pilotů přehnané. Piloti požadují třináctiprocentní zvýšení mzdy, přestože mají už teď vysoký průměrný měsíční plat, a to 93.000 švédských korun (225.000 Kč), uvedl hlavní vyjednávač švédského sdružení dopravních podniků Torbjörn Granevärn.

Související

Více souvisejících

SAS stávka Švédsko letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy