Kdy opět poteče z Ruska čistá ropa? Na jednání došlo k dohodě

Dodávky čisté ropy z Ruska ropovodem Družba pro firmu MOL mají být obnoveny do poloviny května. Dohodli se na tom zástupci ruského ministerstva pro energetiku a společností MOL, Slovnaft, Transněfť, Transpetrol a UkrTransNafta na jednání v Budapešti. Tiskové agentuře MTI to řekla maďarská energetická firma MOL.

MOL uvedl, že strany se dohodly na krocích, které mají zajistit kvalitu dodávek ropy odpovídající požadavkům Maďarska a Slovenska. MOL vlastní slovenskou petrochemickou firmu Slovnaft.

Maďarská vláda v úterý schválila částečné uvolnění strategických rezerv ropy pro rafinerii MOL ve městě Százhalombatta na dva měsíce.

Do ropovodu, kterým teče ropa i do České republiky, se minulý měsíc dostala ropa znečištěná organickým chloridem. Ten může poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto zastavily dovoz ruské ropy.

Ukrajinská společnost UkrTransNaft v úterý uvedla, že očekává, že čistá ropa by mohla do EU dotéct 18. května. UkrTransNaft má na starosti provoz ropovodu Družba na ukrajinském území.

Náměstek ředitele firmy Gomeltransněfť Družba, běloruského provozovatele ropovodu Družba, Andrej Verigo prohlásil, že dodávky ropovodem budou ke konci příštího týdne obnoveny na 60 až 65 procent. Plné obnovení provozu si však vyžádá nejméně šest měsíců. Uvedl rovněž, že prozatím bude zprovozněna pouze jedna větev ropovodu, druhá zůstane mimo provoz a bude v ní uskladněna kontaminovaná ropa. Neupřesnil však, která větev bude v provozu.

Ropovod Družba se v Bělorusku rozděluje na dvě větve - severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Kapacita ropovodu činí až jeden milion barelů ropy denně, což je zhruba jedno procento globální poptávky.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa MOL (maďarská síť benzinek) Maďarsko Ekonomika ropovod Družba

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy