Německo se řítí do ekonomické krize? Centrální banka výrazně zhoršila prognózu

Německá centrální banka dnes snížila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,6 procenta z 1,6 procenta předpovídaných v prosinci. Za zhoršením prognózy podle banky stojí především slabší globální poptávka, která má negativní dopad na německý export a průmysl.

V příštím roce počítá centrální banka se zrychlením růstu na 1,2 procenta. I tato prognóza je nicméně slabší než dřívější výhled, podle kterého měl růst napřesrok činit 1,6 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Německá ekonomika byla řadu let motorem hospodářského růstu v eurozóně, nyní se však stává jeho brzdou, napsala agentura Reuters. "Německá ekonomika nyní zažívá citelné ochlazení," uvedla centrální banka ve své zprávě.

Dnešní údaje spolkového statistického úřadu ukázaly, že německý export se v dubnu snížil o 3,7 procenta, což představuje nejvýraznější pokles od srpna 2015. Německá průmyslová výroba se navíc v dubnu propadla o 1,9 procenta, tedy mnohem výrazněji, než očekávali analytici. Ti počítali s poklesem o pouhých 0,4 procenta.

"Není pochyb o tom, že německá ekonomika měla neuspokojivý začátek druhého čtvrtletí," uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING. Centrální banka dnes předpověděla, že ekonomika vykáže za druhé čtvrtletí mírný pokles, ale ve třetím kvartálu se vrátí k růstu.

Německá ekonomika se v závěru loňského roku těsně vyhnula recesi, když ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala po mírném poklesu ve třetím kvartálu. Recese se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. V letošním prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 0,4 procenta.

Německé hospodářství se v poslední době potýká s negativními důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie. V celém loňském roce se HDP Německa zvýšil o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za pět let. Německá vláda již v dubnu snížila odhad letošního růstu ekonomiky na 0,5 procenta z dříve očekávaného jednoho procenta.

Ke zhoršení hospodářského výhledu dnes přikročila rovněž rakouská centrální banka. Růst rakouské ekonomiky podle její nové prognózy dosáhne v letošním roce pouze 1,5 procenta namísto dříve předpokládaných dvou procent. "V důsledku slabšího globálního obchodu zpomaluje růst poptávky po rakouském exportu," uvedla banka. "Zatímco mezinárodní ekonomika růst HDP v Rakousku poškozuje, silná domácí poptávka ho nadále stabilizuje," dodala. Domácí poptávku v Rakousku nyní podporují rostoucí mzdy a nové daňové úlevy pro rodiny s dětmi.

Související

Ilustrační foto

Tvůrci úrokových sazeb v eurozóně musejí být při potírání inflace tvrdohlaví, zní z Bundesbank

Tvůrci úrokových sazeb v eurozóně musejí být při potírání inflace tvrdohlaví a sazby dál zvedat. Deníku Financial Times (FT) to řekl šéf německé centrální banky Joachim Nagel. Jeho poznámky přicházejí poté, co Evropská centrální banka (ECB) minulý týden zvedla základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu navzdory některým hlasům, aby nepokračovala ve zpřísňování měnové politiky, dokud se neuvolní napětí v bankovním sektoru.
Německo, ilustrační foto

Důvěra v německou ekonomiku se zhoršila, banky se mají připravit na vlnu insolvencí

Důvěra investorů a analytiků v další vývoj německé ekonomiky v říjnu kvůli obavám z růstu počtu případů nákazy koronavirem, možného brexitu bez dohody a kvůli nejistotě před americkými prezidentskými volbami klesla více, než se čekalo. Ukázaly to výsledky průzkumu, které dnes zveřejnil institut ZEW. Jeho index důvěry klesl na 56,1 bodu ze zářijových 77,4 bodu.

Více souvisejících

Deutsche Bundesbank Německo Ekonomika EUR

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy