Zisk majitele Makra stoupl o 40 procent, v Rusku se ale nedařilo

Německé obchodní společnosti Metro AG, která v České republice provozuje velkoobchody Makro, stoupl ve třetím finančním čtvrtletí čistý zisk o 40 procent na 79 milionů eur (zhruba dvě miliardy Kč). Firma to oznámila dnes po uzavření burz. I nadále se jí ale nedaří v Rusku. K nabídce na své kompletní převzetí investiční společností EP Global Commerce (EPGC) spoluvlastněné českým investorem Danielem Křetínským se Metro vyjádří ve středu.

Tržby se v období od dubna do června zvýšily o 2,8 procenta na 7,6 miliardy eur. Hospodaření podpořil velikonoční prodej, který loni ještě připadl na období druhého kvartálu, a prodej nemovitostí, citovala z firemního sdělení agentura DPA.

Firma se snaží prodat svůj německý řetězec supermarketů Real nemovitostnímu koncernu Redos. Exkluzivní jednání byla před nedávnem prodloužena a podle generálního ředitele Metra Olafa Kocha zdárně pokračují.

EPGC koncem června oficiálně předložila nabídku na převzetí Metra, která ohodnotila celou firmu na 5,8 miliardy eur. Podle dřívějšího vyjádření představenstva Metra je nabídka příliš nízká, akcionářům proto doporučilo, aby s dalšími kroky vyčkali, než vydá podrobné prohlášení.

Kromě hypermarketů Real má skupina Metro ve 26 zemích 771 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150.000 lidí. V České republice je zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

Související

Obchody, Makro

Řetězec Makro dostal pokutu 83 milionů od ÚOHS

Obchodní řetězec Makro Cash & Carry dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 83,1 milionu korun za porušení zákona o významné tržní síle. Rozhodnutí není pravomocné a lze proti němu podat rozklad, informoval ÚOHS v tiskové zprávě.
Supermarket Albert

Nákupní skenery se osvědčily při karanténě, nově je zavádí Albert

Využití nákupních skenerů pro bezkontaktní nákup zboží v prodejních sítích Globus a Makro za nouzového stavu výrazně stouplo, například v Globusu se obrat z nákupu skenery zvýšil v tomto období o 80 procent. Podle prodejců lidé oceňují především úsporu času a větší bezpečí z hlediska hygieny, k nákupům je proto využívá stále více zákazníků.

Více souvisejících

Makro Metro AG EP Global Commerce (EPGC) Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy