Nákupní skenery se osvědčily při karanténě, nově je zavádí Albert

Využití nákupních skenerů pro bezkontaktní nákup zboží v prodejních sítích Globus a Makro za nouzového stavu výrazně stouplo, například v Globusu se obrat z nákupu skenery zvýšil v tomto období o 80 procent. Podle prodejců lidé oceňují především úsporu času a větší bezpečí z hlediska hygieny, k nákupům je proto využívá stále více zákazníků.

Technologii nově zavedl také řetězec Albert v zrekonstruované prodejně v Jesenici u Prahy. Do pilotního provozu systému zapojí postupně další své obchody. ČTK to zjistila od zástupců potravinářských řetězců.

Před vyhlášením nouzového stavu se skenery Scan&Go, kdy se zboží markuje již během nákupu a u pokladny se poté pouze zaplatí, v hypermarketech Globus podle mluvčí společnosti Lutfii Volfové nakupovala čtvrtina zákazníků. Jejich nákupy činily 40 procent obratu. "V koronakrizi se obrat z nákupu skenery zvýšil o 80 procent. A také narostl o 300 procent obrat nákupů skrze mobilní aplikaci Můj Globus," uvedla Volfová. Aplikaci podle ní využívají častěji muži, konkrétně 60 procent. Funkci Scan&Go, kterou obsahuje, zapne při nákupech dokonce třikrát více mužů než žen. Oproti tomu ženy tvoří v aplikaci častěji nákupní seznam.

Velkoobchodní síť Makro zaznamenala v souvislosti s koronavirem vyšší zájem o bezkontaktní nákup pomocí aplikace Makro scan. "Průměrný počet transakcí za měsíc vzrostl oproti únoru o více jak 129 procent," řekl ČTK e-commerce manažer společnosti Makro Cash & Carry Stanislav Trnka.

Makro scan podle něj využívá zhruba 11.000 zákazníků, kteří přes něj od začátku roku uskutečnili více než 80.000 nákupů. K pravidelnému užívání aplikace přikročilo zhruba 87 procent zákazníků, kteří ji vyzkoušeli, doplnil. Aplikace funguje zatím v sedmi prodejnách Makro, od září se její spuštění plánuje ve velkoobchodním středisku Hradec Králové. "Zároveň probíhají analýzy s cílem rozšířit bezkontaktní nákupy pomocí aplikace v chytrém telefonu do zbývajících pěti velkoobchodů," uvedl Trnka.

Bezkontaktní nákupy v Albertu jsou možné po registraci v aplikaci Albert Scan. V ní si podle ředitele komunikace obchodů Jiřího Marečka lidé vyberou, zda budou pro skenování zboží využívat svůj mobilní telefon nebo skener dostupný v prodejně. Kromě Jesenice se bude skenování testovat v dalších obchodech, pro které se podle Marečka momentálně vyvíjí řešení.

V souvislosti s koronavirem se nákupy potravin změnily. Obchodníci preferují platbu kartou, u vstupu do prodejen je pro zákazníky k dispozici dezinfekce, u nebaleného pečiva pak jednorázové rukavice. Lidé jsou vyzýváni k dodržování dvoumetrových odstupů. U pokladen jsou instalována ochranná plexiskla. Řetězce Makro a Billa navíc zavedly pro zaměstnance povinnost nošení roušek.

Související

Ilustrační fotografie.

Zájem o rostlinné potraviny stoupá, supermarkety se trendu přizpůsobují

V Česku roste zájem o rostlinné potraviny. Počet veganů a vegetariánů zůstává téměř stejný, mnohem více lidí stravujících se konvenčně však maso a mléčné produkty omezuje. Rostlinné alternativy jsou již běžně k dostání i v potravinových řetězcích. Ty navíc zavádějí vlastní řady veganských výrobků a předhánějí se v širším sortimentu. Dávno tedy neplatí, že rostlinná strava znamená pouze konzumaci salátů, k dostání jsou rostlinná mléka, řízky, burgery, nebo dokonce náhražky ryb. Pestrá rostlinná strava přitom může přinášet benefity pro lidi, zvířata i planetu.

Více souvisejících

Albert globus Obchody Makro Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy