ECB: Česko ani ostatní státy nejsou připraveny na euro

Frankfurt - K rozšíření 17členné eurozóny o další státy podle hodnocení Evropské centrální banky (ECB) v dohledné době nedojde. ECB o tom informovala ve středu na svých webových stránkách v aktuální konvergenční zprávě.

Podle ECB žádná z osmi zemí, které hodnotila, zatím nesplňuje všechny podmínky pro zavedení eura, která jsou zakotvena v evropských smlouvách. Jde o Bulharsko, Českou republiku, Lotyšsko, Litvu, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Švédsko. Z těchto států jsou v současnosti zapojeny do mechanismu směnných kurzů (ERM II) pouze Lotyšsko a Litva.Všechny sledované země kromě Maďarska vykázaly v roce 2011 ukazatel veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) pod referenční hodnotou 60 procent HDP. Podle Evropské komise se očekává, že tento stav zůstane letos beze změny."V žádné z osmi hodnocených zemí není právní rámec plně slučitelný se všemi požadavky pro přijetí eura, které jsou stanoveny ve smlouvách a Statutu Evropského systému centrálních bank a ECB. Ve všech hodnocených zemích nadále trvá nesoulad týkající se nezávislosti centrálních bank. To se týká zejména institucionální, personální a finanční nezávislosti centrálních bank. Kromě toho ve všech hodnocených zemích s výjimkou Litvy existuje nesoulad týkající se zákazu měnového financování a právní integrace příslušných centrálních bank do Eurosystému," uvedla v právním hodnocení ECB.Během referenčního období u tří hodnocených států, a to u Bulharska, České republiky a Švédska, byla podle ECB jejich dvanáctiměsíční průměrná míra inflace nižší než referenční hodnota. V ostatních pěti zemích inflace, navzdory poměrně slabému ekonomickému prostředí ve většině zemí, výrazně převyšuje referenční hodnotu. Podmínkou pro vstup do eurozóny totiž je, aby průměrná míra inflace kandidátské země nepřekročila průměr tří zemí Evropské unie s nejnižší inflací o více než 1,5 procentního bodu."Během referenčního období mělo šest z osmi sledovaných členských zemí - Bulharsko, Česká republika, Lotyšsko, Litva, Polsko a Švédsko - dlouhodobé úrokové sazby pod 5,8procentní referenční hodnotou pro konvergenční kritérium úrokových sazeb nebo na této úrovni. Výnosy státních dluhopisů tuto hodnotu překračovaly jen v Maďarsku a Rumunsku," vysvětlila dále ECB.V současné době se hodnocení zemí zatím neúčastní plně 10 členských států EU. "Dvě z těchto zemí, a to Dánsko a Británie, mají v souladu s podmínkami příslušných protokolů připojených ke smlouvě zvláštní postavení. V důsledku toho je třeba konvergenční zprávy pro tyto dva členské státy vypracovávat pouze tehdy, pokud o to požádají," dodala ECB.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna ecb

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy