Andorra vstoupila do Mezinárodního měnového fondu, stala se 190. členským státem

Andorra se v pátek oficiálně stala 190. členským státem Mezinárodního měnového fondu (MMF). V případě potřeby tak bude mít přístup k financím od MMF.

Země, která je silně závislá na cestovním ruchu a zahraničním obchodu, vstoupila do fondu v době, kdy se globální ekonomika potýká s negativními dopady pandemie covidu-19, upozornila agentura Reuters.

Andorra ja és el 190è país membre del Fons Monetari internacional. Vegeu el vídeo del ministre de Finances i portaveu, @JoverEric, i la directora general de l'@IMFNews, @KGeorgieva, celebrant l'efemèride ??#governandorra https://t.co/travWdkanP

— Govern d'Andorra (@GovernAndorra) October 16, 2020

Andorra, která loni měla zhruba 77.000 obyvatel, není členem Evropské unie, v zemi se ale platí eurem. "Andorra čelí krátkodobým a dlouhodobým problémům obvyklým v evropských i dalších členských zemích MMF, které prohloubila pandemie," uvedla výkonná ředitelka fondu Kristalina Georgievová.

"MMF je připraven úzce spolupracovat s úřady i lidmi v Andoře na zajištění jejich růstu po pandemii," dodala.

Ratingová agentura Fitch Ratings v létě předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) Andorry se v letošním roce propadne o 11,4 procenta. V příštím roce pak počítá s růstem o 4,3 procenta.

Související

Andorra

Andorra přitahuje influencery a youtubery, může konkurovat Dubaji

Influenceři, youtubeři či hráči elektronických sportů: Andorra láká díky svému výhodnému daňovému systému a příznivým životním podmínkám lidi, kteří si vydělávají aktivitami na internetu. Cílem tohoto malého knížectví v Pyrenejích je stát se místem, kde se daří internetovým profesím, napsala agentura AFP.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Covid: Česko je už druhé na světě v poměrném počtu zemřelých za týden

V České republice se od března, tedy od začátku epidemie způsobené novým koronavirem, nakazilo téměř 210.000 lidí a zemřelo 1739 lidí. Nejvyšší denní nárůst, o 100 zemřelých, přibyl do statistik toto pondělí, ve středu přibylo 14.968 prokázaných případů nemoci covid-19, nejvíc za jediný den od začátku epidemie.

Více souvisejících

Andorra Mezinárodní měnový fond (MMF IMF) Kristalina Georgievová Ekonomika

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy