Automobilce Daimler se daří, zisk vysoko překonal odhady analytiků

Německý automobilový koncern Daimler ve třetím čtvrtletí vykázal díky nečekaně rychlému zotavení trhu zisk před zdaněním a úroky (EBIT) 3,07 miliardy eur (83,9 miliardy Kč), a výrazně tak překonal odhady analytiků.

Daimler čeká solidní výsledek i v posledním čtvrtletí za předpokladu, že se nedočká dalších plošných karantén. Předchozí dva kvartály měla automobilka kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19 provozní ztrátu.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali, že Daimler bude mít zisk před zdaněním a úroky 2,14 miliardy eur. Ve druhém čtvrtletí měla firma provozní ztrátu 1,68 miliardy eur.

V reakci na ztráty zastavila divize Mercedes-Benz ve Spojených státech výrobu sedanů a zaměřila se na ziskovější sportovně-užitkové vozy (SUV), spojila se ve vývoji elektrických motorů s firmou Volvo Trucks a zastavila alianci pro vývoj automatizovaných vozů s BMW.

Daimler tento měsíc uvedl, že Mercedes-Benz do roku 2025 změní strategii a sníží přitom o pětinu fixní náklady, investice a výdaje na výzkum a vývoj. Mercedes-Benz chce opustit strategii zaměřenou na objem prodeje, které se držel desítky let, a zaměří se na nejziskovější segmenty odvětví, což jsou limuzíny a SUV.

Související

Ekonomika

Daimler chystá uvedení divize nákladních vozů na burzu, akcie automobily rostou

Německý automobilový koncern Daimler připravuje uvedení své divize pro výrobu nákladních automobilů na burzu. Informoval o tom německý list Handelsblatt s odvoláním na zdroje z podniku. Divize by podle zdrojů mohla na akciový trh vstoupit na konci příštího roku. Akcie společnosti Daimler si v reakci na tuto zprávu připisovaly zhruba tři procenta.
Mercedes Benz S-Guard 600

Daimler zvýšil čtvrtletní zisk o 19 procent, divizi Mercedes-Benz stoupla marže

Německý automobilový koncern Daimler zvýšil ve třetím čtvrtletí meziročně čistý zisk o 19 procent na 2,05 miliardy eur (55,78 miliardy Kč). Divizi Mercedes-Benz stoupla marže díky růstu čínské poptávky po luxusních vozech. Firma z německého Stuttgartu dnes také uvedla, že očekává zisk před úroky a zdaněním (EBIT) za celý rok na stejné úrovni jako loni ale zopakovala, že odbyt a tržby budou výrazně nižší.

Více souvisejících

Daimler mercedes automobilový průmysl Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Pokud KLDR použije jaderné zbraně, její režim skončil, varuje Jižní Korea

Severní Korea bude vystavena konci svého režimu, pokud se pokusí použít jaderné zbraně, prohlásilo v úterý jihokorejské ministerstvo obrany. Šlo o reakci na raketová cvičení KLDR simulující jaderný protiútok, píše agentura Jonhap.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy