Británie si rekordně půjčuje, veřejný dluh dosáhl 103,5 procenta HDP

Britská vláda si v prvním fiskálním pololetí kvůli pandemii způsobené šířením nového koronaviru půjčila rekordních 208,5 miliardy liber (6,2 bilionu Kč). Veřejný dluh tak dosáhl 2,06 bilionu liber (61,3 bilionu Kč), což bylo 103,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To představuje nejvyšší podíl dluhu na výkonu ekonomiky od roku 1960, uvedla dnes agentura Reuters.

Jen v září, které bylo posledním měsícem fiskálního pololetí, si vláda půjčila 36,1 miliardy liber, informuje BBC. To je asi o 2,5 miliardy více, než očekávali analytici. Podle srpnových odhadů Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) si v celém finančním roce, který skončí 31. března, vláda půjčí rekordních 372 miliard liber, což bude 18,9 procenta HDP.

UK Borrowing was £36.1 billion in September 2020, nearly five times the £7.7 billion borrowed in September 2019 but broadly in line with the £33.6 billion market expectation. #deficit #debt #PSNBex https://t.co/kQ2ken5V4p pic.twitter.com/XvzrFvSxWA

— Fraser Munro (@Fraser_ONS_PSF) October 21, 2020

Veřejný dluh Británie letos v květnu poprvé překonal hranici 100 procent HDP a v červenci poprvé překročil dva biliony liber. Ministr financí Rishi Sunak tento měsíc varoval, že Británie bude v důsledku rychlého růstu zadlužení citlivější na budoucí růst úrokových sazeb. Dodal nicméně, že současnou prioritou vlády je podpora ekonomiky.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's minulý týden zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie o jeden stupeň na úroveň Aa3. Poukázala na negativní hospodářské a rozpočtové dopady pandemie covidu-19 a také na dopady brexitu. Moody's tak nyní hodnotí Británii stejnou ratingovou známkou jako Českou republiku.

Moody's uvedla, že Británie ztratila rozpočtovou disciplínu a že její zadlužení se pravděpodobně nebude rychle snižovat. Britská vláda nicméně reagovala prohlášením, že neměla jinou možnost, než zvýšit výdaje, aby zmírnila dopady pandemie. "V průběhu času, až se ekonomika zotaví, podnikne vláda nezbytné kroky k zajištění dlouhodobého zdraví veřejných financí," uvedl mluvčí britského ministerstva financí.

Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 19,8 procenta. Země se tak poprvé po 11 letech dostala do recese, která se charakterizuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Související

Více souvisejících

Velká Británie dluhy HDP Ekonomika Rishi Sunak

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy